Pucnjava u zgradi Američkog univerziteta u Kabulu

 

Najmanje jedan student je ubijen, a još 26 osoba je ranjeno, nakon što su naoružani napadači napali kampus Američkog univerziteta u Afganistanu u Kabulu, navode zavničnici i studenti.

U Američkom univerzitetu u Kabulu se čuju pucnjava i eksplozije, objavili su danas zvaničnici. Oni su potvrdili da su Univerzitet napali naoružani muškarci, prenosi Tanjug.

Prema navodima svjedoka, u zgradi Univerziteta je zbog pucnjave zarobljen određeni broj ljudi.

“Radi se o složenom napadu unutar Američkog univerziteta. Specijalne snage su na putu ka licu mjesta”, izjavio je predstavnik kabulskih specijalnih snaga.

Ahmad Shaheer, student na Američkom univerzitetu, rekao je za  Reuters da je zarobljen unutar univerzitetske zgrade.

“Ostali smo zaglavljeni u učionicama i čujemo rafale”, rekao je Shaheer.

Specijalne snage okružile kampus

Lokalna televizija TOLO News je izvijestila da se prvo začula eksplozija, a zatim su napadači upali u kampus Univerziteta, koji je opasan visokim zidovima i nalazi se u relativno sigurnom i bogatom dijelu Kabula.

“Pomozite nam, zaglavljeni smo ovdje. Ovo su možda moji posljednji tvitovi”, napisao je na Twitteru fotograf agencije AP Massoud Hossaini, koji je zatim uspio pobjeći sa drugim studentima.

“Nismo sigurni koliko je bilo napadača (…), ali naše specijalne snage su počele operacije čišćenja”, rekao je glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Sediq Sediqqi, dodajući da nema informacija koje bi upućivale da su napadači uzeli taoce.

Svjedoci napada su naveli da su neki studenti uspjeli na vrijeme izaći iz kampusa, čim su čuli eksploziju, dok su drugi zaključani u svojim učionicama. 

Dekan Univerziteta Mark English je za AP izjavio da je u toku napad na kampus i da su na licu mjesta specijalne snage.

Dužnosnik Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da je elitna afganistanska jedinica okružila univerzitetski kampus gdje je pucnjava trajala najmanje sat vremena pošto je napad počeo oko 6.30 sati (16.00 sati po srednjevropskom vremenu).

Nijedna grupa do sada nije preuzela odgovornost za napad, mada neki mediji navode da su za napad odgovorni afganistanski talibani.

Američki univerzitet u Afganistanu (AUAF) počeo je s radom 2006. i trenutno ima više od 1.700 studenata.

Ta elitna ustanova koja surađuje s uglednim američkim univerzitetima kao što su Georgetown, Stanford i Kalifornijski univerzitet, kaže za sebe da je “jedini privatni i neprofitni univerzitet, nezavisan i mješovit u Afganistanu”, državi u kojoj su muškarci i žene obično razdvojeni.

Proširenje sukoba

U izvještaju koji su Ujedinjeni narodi objavili prošlog mjeseca, u prvih šest mjeseci ove godine više od 1.600 civila je poginulo, a najmanje 3.500 su ranjene.

Pobunjeničke grupa talibana i dalje pokušava da sruši Vladu u Kabulu nakon što je SAD pokrenuo invaziju na Afganistan 2001. godine.

Istovremeno, talibanski pobunjenici su zauzeli važnu oblast u afganistanskoj sjevernoj oblasti Baghlan nakon višednevnih borbi.

Borbe se rasplamsavaju u toj zemlji otkako su talibani preselili sukobe iz svojih tradicionalnih uporišta na jugu i istoku u ranije mirna područja na sjeveru.

Uprkos američkoj pomoći, Vladine snage sve teže drže ta područja pod kontrolom.

Izvor: Agencije