Publika MESS-a dobitnik specijalne nagrade

Sarajevska publika dobitnik je specijalne nagrade žirija 56. Međunarodnog pozorišnog festivala MESS, jer se na vlastitu odgovornost zauzela da prisustvuje izvođenju predstave koju je uprava Festivala iz sigurnosnih razloga zatvorila za javnost.

Riječ je o predstavi “Naše nasilje i vaše nasilje” hrvatskog reditelja Olivera Frljića, zbog koje se nadbiskup Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić obratio Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, dok su organizatori, kako navode, bili izloženi pritiscima i prijetnjama.

Zlatni lovorov vijenac dodijeljen je najboljem glumcu, režiseru i predstavi. Sve glavne nagrade otišle su u Ljubljanu, predstavi “Kralj Ubu”.

Ipak, najveću pažnju Festivala privukao je Frljićev komad, kojem je magazin Dani dodijelio svoju nagradu.

“Ova nagrada, simboličnog naziva Hrabri novi svijet, pripada predstavi Olivera Frljića ‘Naše nasilje i vaše nasilje’, a ujedno ovu nagradu na neki način želim posvetiti sarajevskoj publici koja je uprkos institucionalnim, da tako kažem, zabranama odlučila da ova predstava ipak bude javna”, kazao je Đorđe Krajišnik, novinar magazina Dani.

Pravo publike

Glavni žiri MESS-a je u obrazloženju specijalne nagrade kazao da se publika zauzela za svoje pravo da prisustvuje predstavi otkazanoj iz sigurnosnih razloga i time se suprotstavila pritiscima. 

“Ove godine vizual Festivala MESS kao da je najavio dolazak prijetećeg političkog i društvenog radikalizma, ali smo se suočili da on nije pred vratima nego je ušao. I sada je naša odgovornost kako se suočiti s njim“, kazao je Ermin Bravo, predsjednik žirija MESS-a.

Uprava Festivala jučer je saopćila da će predstava biti odigrana samo za članove žirija, bez prisustva publike, zbog pritisaka, širenja dezinformacija i prijetnji upućenih organizatorima.

Nakon što su se građani okupili ispred pozorišta zahtijevajući da vide predstavu, uprava je odlučila da im to o mogući, ali na njihovu odgovornost.

Direktor Festivala kaže da je tako odlučio uz konsultacije sa MUP-om.

“Postojale su određene prijetnje koje smo mi procijenili dovoljno ozbiljnim. Po našim procjenama, mi nismo bili 100 posto sigurni. To je bila moja odluka gdje sam ja procijenio da se predstava treba održati da bi se sačuvao kontinuitet Festivala, ali da istovremeno ne bude otvorena u potpunosti za javnost”, kazao je Nihad Kreševljaković.

Prijetnje proslijediti MUP-u

Najavljuje da će prijetnje proslijediti MUP-u, medije poziva da Festival ne prate samo na nivou senzacionalizma, a one koji kritiziraju predstavu da je pogledaju.

“Ovdje se predstava optuživala za blasfemiju, što je van pameti”, dodao je on.

Kantonalni premijer se povodom događaja na MESS-u oglasio najprije na društvenim mrežama, najavljujući da će Vlada i Skupština analizirati rad uprave Festivala.

Kaže da predstavu nikada ne bi pogledao, ali da je ne bi ni zabranio kad je već uvrštena u program.

Reakcije vjerskih zvaničnika u BiH smatra očekivanim i opravdanim.

“Sve ovo na kraju je dobilo neki politički epilog, pa je ispalo kao da premijer Kantona nešto određuje. Niko od tih ljudi nije dobio nijednu smjernicu zvaničnu, niti se to ikad radi. Mi ćemo tražiti da nam iz MESS-a obrazlože zašto je Sarajevo predstavljeno na ovaj način, da li su razmišljali o tome. Zašto su zabranili ovu predstavu, zašto su je uopšte doveli”, kazao je Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo.

Uprava Festivala mora, kaže, snositi odgovornost jer troši budžetski novac. Dodaje da će policija i Tužilaštvo ispitati da li je bilo prijetnji i da će kazniti odgovorne.

Izvor: Al Jazeera