Oglasi

PSG dobio pravnu bitku protiv UEFA-e

Evropska kuća nogometa je pokušala otvoriti istragu u vezi transfera, plata i sponzorskih ugovora francuskog kluba.
Presuda u korist PSG-a je odvojena od UEFA-ine istrage o finansijama francuskog prvaka u sezoni 2017/18.EPA

Francuski nogometni prvak Paris Saint-Germain dobio je pravnu bitku protiv Evropske nogometne asocijacije - UEFA, nakon što je evropska kuća nogometa pokušala otvoriti istragu u vezi transfera, plata i sponzorskih ugovora tog francuskog kluba.

Arbitražni sportski sud - CAS uvažio je žalbu pariškog kluba na pokušaj UEFA-e da otvori novu istragu koju je prethodno okončala, prenosi Hina.

CAS je u obrazloženju odluke naveo kako je "UEFA-i trebalo previše vremena da preispita svoju odluku iz 2017. godine da PSG nije kriv za kršenje pravila finansijskog fair-playa".

Odvojena istraga

Presuda u korist PSG-a je odvojena od UEFA-ine istrage o finansijama francuskog prvaka u sezoni 2017/18, kada su dovedeni Neymar i Kylian Mbappe.

Finansijski fair-play - FFP je zamišljen kao skup pravila koja bi trebala osigurati da evropski nogometni klubovi ne troše više od onog što zarađuju, a sve u cilju dugoročne stabilnosti i održivosti kluba.

PSG je od 2011. godine u rukama katarskog konzorcija, koji se sumnjiči da je koristio "prenapuhane" sponzorske ugovore katarskih naftnih kompanija kako bi se uvela ravnoteža u račune i tako ispunila UEFA-ina pravila.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.