PSA ukida još 2.000 radnih mjesta

Automobilski koncern samo u Francuskoj zapošljava više od 70.000 ljudi (EPA)

Francuski proizvođač automobila PSA Peugeot Citroen planira iduće godine u Francuskoj ukinuti više od 2.000 radnih mjesta kroz ranije penzionisanje ili dobrovoljni odlazak uz otpremninu, objavio je France info radio, pozivajući se na interne dokumente.

Nakon što se 2014. uspio vratiti s ruba bankrota uz pomoć države, PSA je obećao smanjiti troškove rada, zalihe i proizvodne linije modela kako bi ponovno postao profitabilan, podsjeća Reuters.

U internom dokumentu uprava navodi da moraju biti “oprezni” zbog neizvjesnosti koju je generirao Brexit i zbog pada prodaje dizelskih vozila, prenosi France info.

Peugeot planira ukinuti 2.133 radna mjesta u Francuskoj, javio je France info. Krajem 2015. godine, prema kompanijinom godišnjem izvještaju, Peugeot je u Francuskoj imao ukupno 78.274 zaposlenih, uključujući zaposlene u dobavljaču autodijelova Faurecia. 

Ukinuto 17 hiljada radnih mjesta

Od početka 2013. godine PSA Peugeot Citroen je prema France infou ukinuo 17 hiljada radnih mjesta.

“PSA priprema četvrti krug ukidanja radnih mjesta. To je pravi skandal”, kazao je član sindikata u PSA Jean-Pierre Mercier u ponedjeljak u razgovoru za RTL radio.  

U PSA Peugeot Citroenu nisu bili dostupni za komentar.

U posljednje vrijeme situacija u kompaniji se poboljšala, o čemu svjedoči rekordna dobit u prvom polugodištu, a poručili su i da razmatraju isplatu dividende za 2016. godinu, podsjeća Reuters.

Francuska drži 14-postotni udjel u kompaniji, zajedno s kineskim Dongfengom, podsjeća Reuters.

Izvor: Agencije