Oglasi

PSA otpisuje 4,1 milijardu dolara imovine

U 2012. godini najveći francuski proizvođač automobila prodao je 16 posto manje kola nego u prethodnoj godini.
Peugeot provodi program smanjenja broja zaposlenih za ukupno 8.000 i zatvara tvornice kako bi nadoknadio gubitkeReuters

Francuski proizvođač automobila PSA Peugeot Citroen odlučio je otpisati 4,1 milijardu dolara vrijednosti imovine zbog pogoršanog stanja na tržištu automobila, objavili su u petak evropski mediji.

Iz francuske kompanije su pojasnili da su ih na taj potez potaknule nove računovodstvene smjernice, ističući da će, kada se stanje poboljša, vrijednost imovine biti ponovo povećana.

Otpis je najavljen prije poslovnog izvještaja, koji će biti objavljen iduće sedmice, a očekuje se da će pokazati velike gubitke.

U 2012. godini najveći francuski proizvođač automobila prodao je 16 posto manje kola nego u prethodnoj godini, odnosno nešto manje od tri miliona.

Peugeot provodi program smanjenja broja zaposlenih za ukupno 8.000 i zatvara tvornice kako bi nadoknadio gubitke.

Država neće ulagati

"U drugoj polovini (godine) shvatilo se da će kriza trajati duže no što se očekivalo. Ovo je čisto računovodstveno prilagođavanje i nema nikakve veze s poslovanjem", naglasio je finansijski direktor Peugeota Jean-Baptise de Chatillon.

Francuski tržišni regulator prošle godine zatražio je od kompanija da realnije procijene vrijednost svoje imovine.

Francuski list Liberation izvijestio je da Vlada razmišlja o kupovini udjela u posrnuloj kompaniji "kao posljednjoj mogućnosti".

Neimenovani izvor u Ministarstvu finansija je u petak u izjavi za Reuters otklonio tu mogućnost.

"Ulaganje države u dionice Peugeota nije na dnevnom redu. Za grupu je prioritet provedba plana oporavka, kako bi ojačala savez s General Motorsom (GM) i nastavila s razvojem", istaknuo je on.

Izvor: Agencije