Prvoj pokrivenoj muslimanki u Kongresu prijećeno bombom

Ilhan Omar: Poziv je upućen sa skrivenog broja, a nadležne službe istražuju slučaj (EPA)

Ilhan Omar, prva pokrivena muslimanka koja je postala članica Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, bila je meta prijetnje bombaškim napadom u hotelu u Los Angelesu.

Pozivajući se na sudske spise, američka medijska kuća The Blast piše kako je neidentificirana žena 19. marta nazvala hotel Woodland i zaprijetila bombaškim napadom ako se održi konferencija o pravima muslimana na kojoj je 23. marta jedna od govornica bila i kongresmenka Omar.

“Vaš hotel ćemo bombardirati ako dozvolite da u njega uđe Ihan Omar, koja je prijetnja po vas i američko društvo. Ne dozvolite joj da uđe i otkažite taj skup radi svoje sigurnosti”, glasila je prijeteća poruka koju je recepcija hotela zaprimila.

Poziv je upućen sa skrivenog broja, a nadležne službe istražuju slučaj, prenosi agencija Anadolija.

Napad na Novom Zelandu

Informaciju o prijetnji bombaškim napadom potvrdilo je i Vijeće za američko-islamsku saradnju – CAIR, koje je bilo organizator konferencije u hotelu u Los Angelesu.

Predstavnik CAIR-a Hussam Aylaoush je osudio prijetnje i upozorio na drakonske posljedice retorike mržnje, koja bilježi opasni trend prihvaćanja u društvu.

“Posljednji primjer je bijeli rasista koji je hvalio politiku [predsjednika SAD-a] Donalda Trumpa i na Novom Zelandu u dvije džamije ubio 50 ljudi”, kazao je on.

“Manje od dvije sedmice ranije u Escondidu kod San Diega neko je pokušao zapaliti džamiju i ostavio poruku na kojoj je spomenut i Novi Zeland.”

Izvor: Agencije