Prvo pojavljivanje Kirchner nakon operacije

Predsjednica Argentine Cristina Kirchner prvi put se pojavila u javnosti nakon operacije. U obraćanju je govorila o teškim ekonomskim izazovima s kojima se suočava njena zemlja. 

Tisće ljudi na ulicama Buenos Airesa s bubnjevima i transparentima, na skupu koji bi greškom mogao biti protumačen kao argentinska verzija brazilskog karnevala.

No, masa koja je okružila Kongres došla je da na otvorenom prati sedmi govor predsjednice Cristine Kirchner o stanju nacije.

Bio je to njezin prvi javni istup nakon što su joj u listopadu liječnici odstranili ugrušak krvi u mozgu.

Povratak u stilu Peronovih

Njezin povratak proslavljen je u stilu Peronovih, sa liderima stranke posvuda, pa čak i s matrioškama, s likovima Juana Dominga Perona, njegove žene Evite, bivšeg predsjednika Nestora Kirchnera i njegove udovice, Cristine.

Ali, vrijeme nije stajalo u Argentini.

“Predsjednica Cristina Kirchner govorila je gotovo tri sata, ali je izbjegla spomenuti oštri pad vrijednosti valute posljednjeg mjeseca, koji je pogoršao inflaciju u državi, jednu od najviših u svijetu. Umjesto toga, okrivila je poduzetnike zbog, kako je rekla, neopravdanog povećanja cijena i sugerirala da bi Kongres zakonom trebao zaštititi potrošače”, javlja reporterka Al Jazeere Monica Yanakiev.

U svom govoru Kirchner je priznala da se osam puta morala boriti s krizom vrijednosti valute, od kada je stupila na dužnost 2005. godine.

No, kazala je da argentinska ekonomija i dalje raste, te da nezaposlenost i vanjski dug nikada nisu bili niži.

“U posljednjem tromjesečju zabilježili smo najnižu stopu nezaposlenosti ikada od 6,4 posto”, rekla je Kirchner.

Deficit razlog inflacije

Politički analitičar Jorge Castro smatra da je visoka inflacija zasjenila korist od socijalnih programa.

Kirchner se, kaže, tek treba suočiti s ozbiljnim ekonomskim izazovima u preostalih 16 mjeseci mandata.

“Glavni problem je fiskalni deficit, koji čini četiri posto BDP-a i razlog je godišnje inflacije od 27 posto. Vlada će morati smanjiti poticaje, što će dovesti do povećanja cijena struje i troškove transporta”, procjenjuje Castro.

Stoga će Cristina Kirchner pokušati uvjeriti sindikate da pristanu na manje povećanje plaća i to u godini u kojoj političari već oštre noževe za predsjedničke izbore 2015. godine. 

Izvor: Agencije