Prvo odobrenje za prodaju Airbusa Iranu

Airbus
Airbus je najavio nove korake za jačanje svoje finansijske pozicije zbog pandemija korona virusa (AP)

Europska kompanija Airbus priopćila je u srijedu da je dobila prvo odobrenje Sjedinjenih Država za isporuku putničkih zrakoplova Iranu, što je bio preduvjet za realizaciju veoma vrijednog ugovora potpisanog krajem siječnja.

“Airbus je tražio dvije licencije i prva je odobrena jučer navečer (utorak)”, rekao je glasnogovornik kompanije za AFP. “Mislimo da će druga biti odobrena u tjednima koji dolaze”, dodao je, kako prenosi Hina.

Krajem siječnja Iran i Airbus su potpisali protokol o dopremi 118 letjelica u vrijednosti deset do jedanaest milijarda dolara, ali je ta prodaja bila uvjetovana dobivanjem američkog odobrenja jer su zrakoplovi opremljeni nekim američkim dijelovima.

Licencije za A320 i A330

Kako navodi ta europska kompanija, te licencije se odnose na zrakoplove A320 srednjeg doleta i A330 dugog doleta.

Na temelju ugovora koji je Iran u srpnju 2015. potpisao s velesilama o svom nuklearnom programu, dio gospodarskih sankcija Iranu ukinut je sredinom siječnja, što je omogućilo nastavak izvoza sirove nafte iz te zemlje i ubrzanje trgovine s EU-om.

Airbus ističe da je on prva tvrtka koja je potpisala ugovor s Iranom nakon ukidanja sankcija koje su mu bili uveli Sjedinjene Države, Europska unija i Ujedinjeni narodi.

Izvor: Agencije