Prvi zvanični komentar UAE-a o smrti zatvorenice Alije Abdel Nour

Borci za ljudska prava i aktivisti optužili su vlasti UAE-a za medicinsko zanemarivanje zatvorenice (Ilustracija)

Ujedinjeni Arapski Emirati objavili su zvanični demanti izvještaja o smrti mlade Emiraćanke Alije Abdel Nour u zatvoru u Abu Dhabiju, što je prvo zvanično saopćenje Emirata vezano za slučaj te djevojke, koji je privukao veliku pažnju na društvenim mrežama u protekla dva dana.

Ahmed Abdullah al-Hammadi, glasnogovornik državnog tužilaštva UAE-a, izjavio je da se Alia Abdel Nour i ranije liječila od raka dojke, tačnije, u 2008, i da je troškove njenog liječenja pokrivala država.

“Tokom njenog boravka u zatvoru bolest se ponovo pojavila. Zatvorska uprava prebacila ju je u zatvorsku bolnicu, ali je ona odbila pretrage i liječenje”, izjavio je Al-Hammadi.

‘Nije prihvatala zdravstvenu pomoć’

Dodao je da je na zahtjev zatvorske uprave i zbog potrebe da se zatvorenici pruži zdravstvena njega državni tužilac naredio državi da se zatvorenica prebaci u bolnicu Mafraq kako bi dobila neophodno liječenje. Međutim, Abdel Nour je to odbila. Nije prihvatila zdravstvenu pomoć i više puta stupala je u štrajk glađu.

“Stanje joj se postepeno pogoršavalo dok je bila u završnom stadiju raka dojke, a, prema posljednjim medicinskim podacima o njenom zdravlju, situacija se toliko pogoršala da više nije bilo mogućnosti za izlječenje. Umrla je u subotu, 4. maja 2019”, rekao je Al-Hammadi.

Izjavio je da je Abdel Nour uhapšena i osuđena u februaru 2017. zbog pomaganja terorističkoj grupi Al Kaida u komunikaciji i promoviranju njihove ideologije. Optužena je da je otvarala i vodila račune na društvenim mrežama preko kojih su prosljeđivane šifrirane poruke između pripadnika te terorističke organizacije. Rekao je da je bila posrednica koja je olakšavala njihovu komunikaciju i da je prikupljala novčana sredstva za podršku članovima te grupe.

Borci za ljudska prava i aktivisti optužili su vlasti UAE-a za medicinsko zanemarivanje te zatvorenice nakon što su je iste te vlasti odbile pustiti na slobodu kako bi se mogla liječiti. Tražili su od vlasti UAE-a, koje su 2019. proglasili “godinom tolerancije”, da hitno oslobode tu zatvorenicu imajući u vidu da se njeno zdravstveno stanje dramatično pogoršava.

Pripadnici snaga sigurnosti upali su u porodičnu kuću Alije Abdel Nour u jutarnjim satima 29. jula 2015. i tada počinje njena tragična priča. Uhapšena je nakon što su je prethodno udarali, šutali nogama, vezali lisicama i zabranili da stavi maramu na glavu. Dom svog oca napustila je u pratnji naoružanih pripadnika snaga sigurnosti i policijskih pasa, kako navode izvori.

Primjer ‘tolerancije’ na emiratski način

U prva četiri mjeseca prisilnog nestanka Abdel Nour je držana u jednom od tajnih zatvora u samici bez posteljine, ventilacije, prozora, toaleta i hrane. U prostoriji nije bilo ničeg drugog osim jakog svjetla lampe usredotočenog na njeno tijelo. Porodici nisu bile dozvoljene posjete, a uskraćene su im i informacije o mjestu njenog pritvora. Bio je to primjer “tolerancije” na emiratski način!

Mučenje i prisilni nestanak bez prava na suđenje potrajali su još osam mjeseci. U tom periodu Abdel Nour je, prema izjavama članova porodice, bila izložena različitim oblicima mučenja. Također je imala lisice i povez preko očiju, a primoravali su je i da stoji duži period.

Alia je, prema riječima njene porodice i onome što su prenijeli zapadni borci za ljudska prava, mučena do smrti. Za vrijeme mučenja, koje je trajalo po 18 sati, vezivali su joj oči i primoravali je da skine maramu s glave, koja je bitan dio vjerskog i kulturnog identiteta u tolerantnim Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

U saopćenju Arapske organizacije za ljudska prava u Velikoj Britaniji navodi se da je Alia, pod pritiskom i prijetnjama da će joj ubiti roditelje i sestru, potpisala papir s optužbama. U zloglasni zatvor Al Wathba prebačena je 2015, a njena porodica dobila je dozvolu da je posjeti tek nakon dva mjeseca. Dotad je izgubila deset kilograma jer se njeno zdravstveno stanje dramatično pogoršalo zbog ranije spomenutih uvjeta. Njena bolest ponovo se vratila i proširila. Imala je otok limfnih čvorova, fibrozu jetre, uz krhkost kostiju zbog predugog boravka u veoma hladnoj prostoriji bez ležaja ili pokrivača.

Žrtva raka i zanemarivanja

Bolest koja se ponovo pojavila dodatno je otežala ionako tešku situaciju u kojoj je Alia bila. Prema riječima njenih roditelja, prije hapšenja bila je u dobrom zdravstvenom stanju. Ranije je bolovala od raka, ali bolest je stavljena pod kontrolu 2008. nakon putovanja u Njemačku. Međutim, zbog teških i nečovječnih uvjeta, kao i uskraćivanja liječenja, zdravstveno stanje joj se pogoršalo, a bolest vratila. U augustu 2017. prebačena je u vladinu bolnicu Mafraq u Abu Dhabiju, koja nije imala uvjete potrebne za njeno liječenje. U bolnici je dobijala samo injekcije s drogama i sedativima, prema riječima aktivista na društvenim mrežama.

Međunarodni centar za pravdu i ljudska prava otkriva da je zatvorenica kasnije bez ikakvog obrazloženja prebačena u bolnicu Tawam u Al Ainu u UAE-u 10. januara, o čemu njena porodica nije obaviještena.

Tokom pritvora u bolnici bila je vezana za bolnički krevet u sobi bez ikakve ventilacije. Državno tužilaštvo u UAE-u nije dozvolilo da se zatvorenici skinu lisice s tijela iznurenog bolešću. Više se nije mogla samostalno kretati niti stajati zbog uznapredovale bolesti, prema Međunarodnom centru za pravdu i ljudska prava.

Njena porodica pokušavala je uložiti žalbu najvišem pravosudnom organu u UAE-u, a dvaput su dobili veoma oštar odgovor. U prvom je potvrđena zatvorska kazna, dok se u drugom odbija njihov zahtjev za privremeno puštanje Alije na slobodu kako bi se liječila.

Izvor: Al Jazeera