Prvi ženski astronautski tim spreman za ‘svemirsku šetnju’

Koch i Meir: Izlazak dvije žene prenosit će se uživo na televiziji NASA-e i njenom sajtu (EPA)

Američke astronautkinje Christina Koch i Jessica Meir ući će u historiju u petak kao učesnice prve potpuno ženske svemirske šetnje, u koju će izaći s Međunarodne svemirske stanice (ISS) da zamijene neispravnu bateriju, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Izlazak je predviđen u 13:50 po srednjoevropskom vremenu i trebao bi potrajati nešto više od pet sati, koliko će, procjenjuje se, biti dovoljno da završe posao.

Isključivo ženska šetnja trebala se dogoditi u martu, ali je morala biti otkazana jer jedna od astronautkinja nije imala dobro svemirsko odijelo, pa ju je u tom zadatku morao zamijeniti kolega.

“Naša postignuća nadahnuće su studentima širom svijeta. Pokazuju da vas težak rad može odvesti do velikih visina i svi studenti trebali bi se vidjeti u takvim postignućima”, rekla je glasnogovornica NASA-e u najavi ženske šetnje.

Izlazak dvije žene prenosit će se uživo na televiziji NASA-e i njenom sajtu.

Rekordan boravak

Astrounautkinje Koch i Meir zamijenit će bateriju u koju se pohranjuje električna energija sa solarnih panela kako bi ISS imao električne energije i kad nije izložen direktnoj Sunčevoj svjetlosti.

Koch bi trebala biti rekorderka po najdužem boravku u svemiru za žene jer je predviđen njen ostanak u orbiti do februara sljedeće godine.

Svemirske šetnje za nju su posebno važne, rekla je.

“Ono što sada radimo pokazuje sav rad koji su u prethodnim desetljećima obavljale žene kako bi nas dovele do tačke gdje smo danas”, dodala je Meir.

Koch je već prošetala svemirom te će joj izlazak u petak biti četvrta šetnja, a njenoj kolegici Meir prva.  

S ISS-a je od 1998. obavljeno 200 svemirskih šetnji.

Leonov i Savicka

Ženska šetnja u svemiru najavljena u martu morala je biti otkazana jer je svemirsko odijelo astronautkinje Ann McClain bilo preveliko te je njen izlazak iz sigurnosnih razloga bio otkazan.

Ukupno je 14 žena dosad prošetalo svemirom, a prva je bila ruska kosmonautkinja Svjetlana Savicka u julu 1984.

Prvi muškarac koji je to učinio bio je ruski kosmonaut Aleksej Leonov 1967.

Glasnogovornica NASA-e navodi da je sve veći broj astronautkinja.

“Godine 2013. polovina kandidata za astronaute bile su žene, a od 11 članova kandidata u programu obuke u 2017. bilo je pet žena”, navodi se.

Izvor: Agencije