Prvi ukopi žrtava masakra na Novom Zelandu

Veliki broj ožalošćenih rukama je ispunio zemlju na mjestima ukopa tijela, traženo je da se ne koriste lopate (AP)

Porodice žrtava napada na džamije u novozelandskom Christchurchu počele su ukopima tijela ubijenih pet dana nakon što je 50 osoba ubijeno u najgoroj pucnjavi s masovnim žrtvama u historiji ove države.

Dvije žrtve su ukopane danas na groblju Memorial Park, dan nakon što je ured mrtvozornika pustio da tijela budu predata porodicama.

Ukopani su danas 15-godišnji sirijski izbjeglica Hamza Mustafa i njegov otac Khalid (44). Oni su na Novi Zeland došli tek prije šest mjeseci. Hamzin 13-godišnji brat Zaed ranjen je u nogu prilikom napada.

Užasnuta premijerka

Veliki broj ožalošćenih rukama je ispunio zemlju na mjestima ukopa tijela, traženo je da se ne koriste lopate kako bi svi mogli učestvovati u ovakvom ukopu.

Prije ukopa, policija je potvrdila identitete pet žrtava napada na džamije Al Noor i Linwood. Među ubijenima u, kako je premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern kazala, „dobro planiranog terorističkog napada“ je i trogodišnji Mucad Ibrahim, zvanično je potvrđeno.

„Danas svi žalimo na način koji ne možemo opisati. Osjećam se užasno, teško mi sve ovo pada“, kazao je Gulshad Ali koji je iz Aucklanda došao u Christchurch na ukop žrtava.

Ardern je navela kako je užasnuta vijestima da su otac i sin Mustafa pobjegli iz Sirije da bi bili ubijeni u petak u njenoj državi.

„Ne mogu vam opisati kako se osjećam što znam da je jedna porodica došla ovdje kako bi bila sigurna i imala utočište i kako im je to sve trebalo biti pruženo… Ovo je bio njihov dom“ istakla je premijerka za Al Jazeeru.

Spora identifikacije

Policija je saopćila kako će tijela 27 žrtava biti identificirana do podneva u srijedu i da će njihove porodice dobiti dozvolu za ukop. Nešto kasnije, Ardern je navela kako je odobren ukop 30 žrtava.

Sve je veća ljutnja zbog sporog procesa identifikacije ubijenih jer muslimani mrtve ukopavaju 24 sata nakon smrti. Prije ukopa, tijela se kupaju i umotavaju u bijelo platno, a potom na red dolaze molitve za umrlog.

Iz bolnice navode kako još 29 osoba dobijaju ljekarsku pomoć i njegu nakon napada. Osam od njih je u kritičnom stanju, uključujući i četverogodišnju djevojčicu koja je u bolnici Starship u Aucklandu.

Australac Brenton Tarrant, bijeli supremacista, optužen je za izvršenje ovog masakra izmijenjenim poluautomatskim oružjem. On će se ponovo na sudu pojaviti 5. aprila.

Izvor: Al Jazeera