Prvi udari na ISIL sa francuskog nosača aviona

Francuske vlasti ne isključuju ništa nakon serije napada u Parizu (EPA)

Francuski nosač aviona Charles de Gaulle danas je počeo svoju prvu borbenu misiju protiv grupe Islamska država Irak i Levant.

Borbeni avioni koji su poletjeli sa francuskog nosač aviona bombardovali su ciljeve ISIL-a u Siriji i Iraku, javljaju svjetske agencije.

Prema navodima francuskih medija, očekuje se da borbena misija Charles de Gaulle potraje najmanje četiri mjeseca, sa mogućnošću da bude produžena.

Velika posada

Na nosaču se nalazi nekoliko desetina različitih borbenih aviona, a posadu čiji oko 1.900 mornara, pilota i mehaničara.

Ovu informaciju je prethodno potvrdio i francuski ministar odbrane Jean-Yves Le Drian

“Nosač aviona će biti operativan”, rekao je Le Drian za radio Europe 1, devet dana nakon napada u Parizu u kojima je poginulo 129 ljudi, prenosi AFP.

Istovremeno, francuski ministar je dodao da je Francuska preduzela sve mjere opreza za slučaj hemijskog ili biološkog napada za koji rizik postoji.

On je dodao da francuske vlasti ne isključuju ništa nakon serije napada u Parizu.

Belgijski premijer Charles Michel je potvrdio da će škole u Briselu biti zatvorene i da će vanredno stanje u tom gradu ostati na snazi i danas, dok policija traga za osumnjičenima za napade u Parizu.

Na konferenciji za štampu u nedelju navečer Michel je rekao da će metro, također, ostati zatvoren u ponedeljak.

“Čega se mi najviše bojimo su napadi sličnim onim u Parizu“, zaključio je Michel.

Nivo uzbune

U Briselu su danas treći dan zaredom na snazi najviše mjere sigurnosti uvedene nakon napada u Parizu prije devet dana, pa su ulice belgijske prijestolnice uglavnom prazne, a policijska potraga za osumnjičenim napadačem iz Pariza Salahom Abdeslamom se nastavlja.

Belgija je prekjučer podigla nivo uzbune u Briselu na najviši nivo, te zatvorila metro i upozorila građane da izbjegavaju mjesta na kojima ima puno ljudi, zbog ozbiljne i neposredne prijetnje napadom.

Nivo uzbune je podignut neposredno nakon sastanka ministara Evropske unije posvećenog borbi protiv terorizma i  sedmicu dana nakon napada pripadnika Islamske države Irak i Levant u Parizu.

Jelisejska palača je nedavno potvrdila kako je predsjednik Francois Hollande naredio “intenziviranje” operacije zračnih napada protiv grupe ISIL u Siriji, ali i u Iraku.

Izvor: Agencije