Prvi susret u milion godina

Bliski susret koji se dešava jednom u više od milion godina…  Kometa nazvana Siding Spring večeras će proći pored Marsa toliko blizu da bi plinovi i prašina iz njenog repa mogli promijeniti atmosferu Crvene planete, ali i oštetiti brojne svemirske letjelice koje orbitiraju oko nje.

Nazvan po australskom opservatoriju koji ga je prvi primijetio, komet Siding Spring stigao je iz dalekih dijelova našeg Solarnog sustava.

Postepeno zagrijavanje

Više od milijun godina putuje prema Suncu, postepeno se zagrijavajući i razvijajući rep sastavljen od plinova i prašine.

Kreće se brzinom 56 kilometara u sekundi i proći će pored Marsa na udaljenosti od samo 132.000 kilometara.

Francisco Diego, s University College London, kaže: „U vrijeme bliskog susreta s Marsom, kometa će biti najbliža Suncu. Kad se to desi, oslobađa se velika količina materijala – prašina, čvrste čestice i plinovi, voda, hidrogen i druge vrste čestica. Svi ti materijali će se pomiješati s atmosferom Marsa, a to će biti zanimljivo.”

Cijeli događaj će zabilježiti čak pet svemirskih letjelica, među njima i umjetni satelit iz Indije i dvije NASA-ine robotske letjelice koje se nalaze na površini Marsa.

Kelly Fast iz NASA-e, naglašava: “Letjelice će promatrati oblik, rotiranje i jačinu svjetla jezgre – ili tame koja možda vlada u njemu. Proučit će i sastav repa komete, kao i atmosfere Marsa, kako bismo zabilježili bilo kakve promjene koje bi mogle biti posljedica susreta Marsa i komete.”

Dugo proučavanje

Letjelice pomažu u razumijevanju utjecaja vanjskih sila na atmosferu Crvenog planeta. Prije milijardu godina, bila je gusta i podržavala vodu. Ali vjeruje se kako su solarni vjetrovi, odnosno energija koja dolazi sa Sunca, razrijedili plinove, ostavivši samo tanki sloj ugljičnog dioksida. Susret s kometom mogao bi rasvijetliti kako se to desilo, ali i oštetiti letjelice na Marsu i oko njega.

Jim Green iz NASA-e objašnjava: „Prašina s komete mogla bi nanijeti štetu našim letjelicama. Mnogo smo vremena proveli proučavajući je i sada vjerujemo da će, u trenutku kad se Mars približi repu komete, otprilike 100 minuta nakon najbližeg susreta s Marsom, sve naše letjelice biti na njegovoj drugoj strani.”

Naučnici predviđaju i kako će prašina i plinovi s kometa izazvati stvaranje polarne svjetlosti u atmosferi Marsa. Kažu da će letjelice biti u idealnom položaju da snime svjetlost, kao i točno kretanje kometa. Nadaju se da će im informacije koje dobiju pomoći da se još bolje pripreme za sljedeći bliski susret.

Izvor: Al Jazeera