Prvi susret šefova diplomatija Kine i Vatikana poslije više decenija

Razgovarali su o prelomnom sporazumu Vatikana i Pekinga iz 2018. koji daje riječ Svetoj Stolici pri imenovanju biskupa u Kini (EPA)

Ministri vanjskih poslova Vatikana i Kine susreli su se u petak, objavio je Vatikan, a, po pisanju mnogih medija, vjeruje se da susreta na tako visokog nivoa nije bilo desetljećima.

Susret nadbiskupa Paula Gallaghera i Wanga Yia, koji je bio u prošlosti nezamisliv, dogodio se na marginama minhenske sigurnosne konferencije, prenosi Hina.

Razgovarali su o prelomnom sporazumu Vatikana i Pekinga iz 2018. koji daje riječ Svetoj Stolici pri imenovanju biskupa u Kini, što je bilo sporno pitanje dugo vremena, navodi se u saopćenju Vatikana koje je susret opisalo kao “srdačan”.

Prema tekstu dvije su se strane suglasile nastaviti “institucionalni, bilateralni dijalog” čiji je cilj dobrobit za Katoličku Crkvu i kineski narod.

Ocijenjeno je da su se odnosi Vatikana i Pekinga poboljšali od postizanja sporazuma.

Konzervativniji katolici prigovarali su dogovoru optužujući Vatikan da se prodao komunističkim vlastima.

‘Podijeljena Crkva’

Katolici u Kini, njih 12 miliona, do postizanja sporazuma 50 godina bili su podijeljeni na ‘službenu’ Crkvu koja je imala podršku kineskih vlasti i ‘neslužbenu’ pritajenu Crkvu koja je ostala lojalna Vatikanu.

Obje strane sada priznaju Papu kao poglavara Katoličke Crkve.

Najglasniji kritičar sporazuma bio je bivši hongkonški nadbiskup kardinal  Joseph Zen.

Vatikan je poručio da sporazum neće izazvati podjele u Crkvi.

Susret u petak bio je zadnji u nizu koji upućuju na poboljšavanje odnosa proteklih sedmica, ocjenjuje britanska agencija Reuters, a prenosi Hina.

Prošlog mjeseca je Papa pohvalio veliku predanost Kine borbi protiv korona virusa, a nakon toga humanitarna služba Vatikana poslala je stotine hiljada maski za lice u Kinu kao znak dobre vjere.

Uspostava odnosa

Mnogi vide sporazum iz 2018. o imenovanju biskupa kao prethodnicu ponovnoj uspostavi diplomatskih odnosa nakon prekida prije više od 70 godina, piše francuska agencija AFP.

Ako se obnove Vatikan će morati prekinuti diplomatske odnose s Tajvanom koji Peking smatra dijelom svoga teritorija. Diplomatski odnosi Kine i Vatikana raskinuti su 1951.

Vatikan jedini u Evropi još priznaje Taipei.

Pekinški mediji prenose u subotu kako je prvi susret kineskog i vatikanskog ministra vanjskih poslova predstavljao “nastavak susreta Kine i Vatikana što traje već neko vrijeme”.

“To će otvoriti prostor za buduće susrete”, navodi kineski Narodni dnevni list. Ministar Wang je, prema listu, okarakterizirao sporazum iz 2018. kao  “prekretnicu” koja je ostvarila “pozitivne rezultate”.

Izvor: Agencije