Prvi snijeg u regiji, najteže na putevima u Makedoniji

Javno preduzeće "Putevi Srbije" apelovalo na sve učesnike u saobraćaju da budu posebno oprezni (Arhiva)

Zbog snježnih padavina u Makedoniji je od večeras u prekidu saobraćaj na putu Berovo-Vinica, dok je na nekoliko planinskih prevoja i putnih pravaca uvedena zabrana za teška vozila.

Kako je saopštio Auto-moto savez Makedonije (AMSM), zbog obilnih snježnih padavina zabrana za teška vozila uvedena je danas poslije podne na planinskim prelazima “Straža” i “Pletvar”, na putu Drenovo-Prilep i od Delčeva do bugarske granice.

Od 17.00 put Kumanovo – Kriva Palanka pušten je u naizmjeničan saobraćaj, dodaje se u saopštenju.

Na državnim putevima u Makedoniji saobraćaj se odvija otežano i po vlažnim kolovozima zbog snijega i kiše, a iz AMSM preporučuju vozačima da smanje brzinu i da veoma pažljivo voze.

Ekipe spremne da reaguju

Auto-moto savez Srbije (AMS S) upozorio je vozače da budu oprezni za volanom i da sporije voze zbog snijega, koji, iako se još ne zadržava na kolovozu, može da izazove proklizavanje vozila, a samim tim utiče i na povećan broj saobraćajnih nezgoda. 

Istovremeno je Javno preduzeće “Putevi Srbije” apelovalo na sve učesnike u saobraćaju da budu posebno oprezni, da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, jer se prema upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda, večeras i u toku noći, na jugu i istoku Srbije, u nižim predjelima, na planinama i u centralnoj i zapadnoj Srbiji, očekuje stvaranje snježnog pokrivača, dok se u Vojvodini očekuju kiša i snijeg.

Na snazi je prvi stepen pripravnosti i ekipe putara su na terenu i spremne su da reaguju po potrebi, navodi se u saopštenju JP “Putevi Srbije”.

U saopštenju AMSS-a se podsjeća da od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi snijeg, led ili poledica.

Vlažne i mokre ceste

U tom periodu, van naseljenog mjesta, obavezno je posjedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku. 

Hrvatski autoklub izvještava da slab snijeg mjestimice pada u Gorskom kotaru i Baranji te da povremeno pada na dionicama autocesta A5 Osijek-Sredanci i A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva 2.

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u Istri, Gorskom kotaru, Slavoniji i Baranji. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima.

Prema najavama, u nizinskim predjelima središnje Hrvatske i gorju snijeg bi intenzivnije trebao početi padati tijekom ponedjeljka i utorka. Bijeli pokrivač trebao bi prekriti i okolicu Zagreba. 

Prvi snijeg u BiH zabilježen je na planinama Vlašić i Jahorina.

Izvor: Agencije