Prvi smrtni slučaj van Kine, dosad 305 žrtava korona virusa

Avion turske vojske sletio je u Ankaru iz Wuhana sa 42 osobe (EPA)

Broj žrtava korona virusa porastao je na 305, a zabilježen je i prvi smrtni slučaj van Kine – na Filipinima, gdje je preminuo kineski državljanin (44) iz Wuhana, grada u kineskoj provinciji Hubei odakle je i krenulo širenje bolesti, nakon što mu je konstatirana teška upala pluća.

Agencije navode kako je pojava virusa potvrđena u više od 25 država širom svijeta te kako je broj oboljelih porastao je na 14.380.

Najveći broj zaraženih i preminulih zabilježen je u Wuhanu i provinciji Hubei, gdje se taj grad nalazi.

U Kini je u subotu zabilježeno 45 novih smrtnih slučajeva, najviše u provinciji Hubei.

Brojne države organizirale su avionski prevoz za svoje građane koji se trenutno nalaze u zonama gdje se pojavio virus, a uvode se i druge preventivne mjere, poput dvosedmičnog karantina i zabrane letova u Kinu.

Filipini, Vijetnam i Novi Zeland su uveli zabranu putovanja u Kinu, ali i zabranu dolaska kineskih državljana u te države.

Izgrađena bolnica za šest dana

Kineski premijer Li Keqiang pozvao je proizvođače da pojačaju proizvodnju medicinske opreme neophodne za kontrolu virusa i upozorio da prodavnice i lanci snabdijevanja ne smiju biti zatvoreni.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je zbog korona virusa proglasila globalno vanredno stanje.

Cijela pokrajina Hubei postala je ogromni karantin, saobraćajnice su zatvorene, a praznici povodom Kineske nove godine produženi su do 13. februara.

Vlasti grada Wuhan izgradile su bolnicu sa 1.000 ležajeva za tretman oboljelih od korona virusa.

Gradonačelnik Wuhana Zhou Xianwang predao je u nedjelju ujutro vojsci novu bolnicu, čijih će 1.400 zdravstvenih radnika početi raditi već u ponedjeljak.

Prema pisanju kineskih medija, nova bolnica je montažna, četvrtastog oblika i može se izgraditi za šest dana.

Gradi se još jedna bolnica – Leishenshen, i ona će biti otvorena 5. februara, a te dvije nove bolnice zajedno će imati ukupno 2.600 kreveta.

Evakuacije vojnim avionima

Iz Wuhana se vojnim avionima različitih država evakuiraju strani državljani, koji po slijetanju odmah bivaju pregledani i upućeni u dvosedmični karantin.

U međuvremenu sve veći broj civilnih aviokompanija obustavilo je letove za taj grad.

Istovremeno, Kina čarter letovima iz inostranstva kući vraća građane provincije Hubei.

Četiri državljana Srbije bit će, kako se očekuje, evakuirani u nedjelju navečer, uz pomoć Francuske, do grada Istres, na jugu Francuske, gdje će najvjerovatnije biti u karantinu 14 dana.

U Frankfurt je u subotu iz Wuhana sletio avion Bundeswehra sa 128 putnika, većinom državljana Njemačke, koji će dvosedmični karantin provesti u jednoj vojnoj bazi.

Avion turske vojske sletio je u Ankaru iz Wuhana sa 42 osobe, od kojih su 32 državljanina Turske, a s njima su doputovali i državljani Albanije, Gruzije, Bugarske i Azerbejdžana.

Stiglo je i 17 članova posade, a svi će biti prevezeni u bolnicu, gdje će provesti naredne dvije sedmice iz predostrožnosti.

Francuska, također, evakuira svoje državljane, a prva grupa stigla je u petak.

Iz Wuhana bi u ponedjeljak trebao poletjeti avion s italijanskim državljanima, koji će po slijetanju u Rim biti upućeni u karantin u obližnju vojnu bazu.

Ruska vojska počinje evakuaciju ruskih državljana iz Kine u ponedjeljak i utorak, dok je stotine državljana SAD-a i Japana već evakuirano.

Australija, Novi Zeland, Južna Koreja, Indonezija, Velika Britanija, Indija i Malezija također planiraju evakuirati svoje državljane iz Kine.

Rusija uvodi vize

Rusija više neće davati mogućnost kineskim turistima da uđu bez vize na njenu teritoriju i neće više izdavati radne vize Kinezima kako bi spriječila epidemiju korona virusa u državi.

Cilj tih mjera je “garantirati sigurnost države, zaštititi zdravlje i spriječiti širenje novog korona virusa”, navodi se u tekstu objavljenom na internetskoj stranici ruske Vlade.

Taj službeni dokument, koji nosi datum 31. januar, pojašnjava kako će Ruska služba sigurnost (FSB), koja je nadležna za granice, prekinuti od ponoći u subotu izdavanje viza kineskim turistima.

Od 2000. godine grupe kineskih turista mogle su putovati u Rusiju bez viza.

Također je odlučeno da ministarstva unutrašnjih i vanjskih poslova moraju prekinuti izdavanje radnih viza kineskim državljanima.

Ministarstvo vanjskih poslova kaže kako se radi o “privremenoj” mjeri, uvedenoj “zbog vanrednih okolnosti”.

Rusija je do sada potvrdila dva slučaja korona virusa te je ograničila direktne zračne veze s Kinom.

Poziv kanadskog premijera

Kanadski premijer Justin Trudeau pozvao je sugrađane da budu jedinstveni u krizi koja je nastupila s pojavom korona virusa i upozorio da se pripadnike kineske zajednice u Kanadi ne smije diskriminirati.

“U našoj državi nema mjesta diskriminaciji, koju hrane strah i dezinformacije”, istaknuo je Trudeau na proslavi kineske Nove godine u Scarboroughu, u predgrađu Toronta.

“Znam da je ovaj početak godine bio težak za mnoge među vama, koji su zabrinuti za svoje izvan države.”

Trudeau je uputio poruku solidarnosti Kanađanima kineskog porijekla, dok pripadnici te zajednice izražavaju zabrinutost zbog sve češćih negativnih i rasističkih komentara na društvenim mrežama nakon izbijanja epidemije.

Prošle sedmice su zdravstveni čelnici kineske zajednice u Torontu upozorili na ponovnu pojavu rasizma i ksenofobije koji su pratili epidemiju SARS-a (teški akutni respiratorni sindrom) 2003. godine.

Bolest je u Kanadi odnijela 44 života.

Kanada, koja ima veliku kinesku zajednicu, za sada je zabilježila četiri slučaja korona virusa.

Izvor: Agencije