Prvi smartphone sa zakrivljenim ekranom

Trenutno se može kupiti samo u Južnoj Koreji i, sa cijenom od 1.003 američka dolara, jedan je od najskupljih na tržištu (Samsung Tomorrow)

Južnokorejski proizvođač Samsung Electronics predstavio je Galaxy Round, prvi „pametni“ telefon (smartphone) na svijetu sa zakrivljenim displayom, saopćeno je u srijedu iz te kompanije.

Elegantan i tanak, model Samsung Galaxy Round poseduje full HD Super AMOLED ekran od 5,7 inča, debljina mu je 7,9 milimetara, a težina 154 grama.

Rezultat zakrivljenog dizajna je mogućnost korištenja opcija kao što je Roll Effect, koja omogućava lako provjeravanje informacije kao što su datum, vrijeme, propušteni pozivi i baterija kada je ekran isključen, kao i funkciju Gravity Effect za stvaranje vizuelne interakcije sa ekranom naginjanjem uređaja.

Opcija Bounce UX omogućava korisnicima da kontroliraju muziku – ako je display uređaja Galaxy Round isključen dok muzički player radi, kratkim pritiskom na lijevu stranu uređaja uređaj će ponovo odsvirati prethodnu pjesmu, dok će kratkim pritiskom na desnu stranu početi da svira sljedeća pjesma.

Otvaranje više aplikacija istovremeno

Što se tiče fotografija i videosnimaka, opcija Side Mirror omogućava korisnicima da pristupe sadržaju albuma naginjanjem lijevo i desno.

Veliki ekran uređaja pruža dodatne prednosti korisnicima – funkcije One-Hand Operation pružaju korisnicima najčešće korištene funkcije upravljanja na preferiranu stranu ekrana uređaja.

Uređaj pruža veće mogućnosti multitaskinga, pri čemu korisnici mogu u potpunosti iskoristiti veći ekran putem opcije Multi Window, koja omogućava korisnicima da otvore više od jedne aplikacije na ekranu, da koriste više različitih opcija jedne aplikacije istovremeno ili da lako razmjenjuju sadržaje između aplikacija.

Trenutno se može kupiti samo u Južnoj Koreji i, sa cijenom od 1.003 američka dolara, jedan je od najskupljih na tržištu.

Izvor: Agencije