Prvi slučaj zaraze korona virusom u Sjevernoj Makedoniji

Na Infektivnoj klinici u Skoplju registriran je prvi slučaj zaraze korona virusom u Sjevernoj Makedoniji, saopćio je u srijedu ministar zdravstva Venko Filipče.

Na konferenciji za novinare u Skoplju, zajedno s premijerom Oliverom Spasovskim, kazao je da je riječ o ženi koja se prije deset dana vratila iz Italije, gdje se liječila antibioticima, prenosi Tanjug.

“Pacijentica iz Italije pozitivna je na COVID-19, ali nema mjesta panici. Smještena je na Infektivnu kliniku u Skoplju, a epidemiološki nalazi ukazuju na to da je bila mjesec u Italiji, kod svojih rođaka, i da je već dvije sedmice bolesna. To nam daje za pravo da zaključimo da je inkubacija prošla i da nema opasnosti od širenja virusa. Sada se rade analize i testovi kod svih putnika koji su s njom putovali i oni će biti u izolaciji”, rekao je Filipče.

Stanje pacijentice stabilno

“Ona je prva pozitivna pacijentica u Sjevernoj Makedoniji na taj patogen”, rekao je ministar zdravstva, dodajući da je njeno stanje stabilno.

Žarko Karadžovski iz Instituta za javno zdravlje u Skoplju također je rekao da ne postoji prostor za paniku.

Premijer Spasovski poručio je građanima da poštuju preporuke Ministarstva zdravstva.

“U ovom trenutku najvažnije je to što su sve državne službe spremne reagirati na novonastale uvjete. Nema potrebe za panikom jer je uspostavljena kontrola”, rekao je Spasovski.

Izvor: Al Jazeera i agencije