Oglasi

Prvi slučaj groznice Zapadnog Nila u Sjevernoj Makedoniji

Pacijent nije bio van zemlje i najvjerovatnije se zarazio prošlog mjeseca kada je boravio na planini pored jezera.
Precizirano da je 66-godišnji muškarac prvo bio hospitaliziran u Gradskoj općoj bolnici '8. septembar' gdje mu je postavljena dijagnoza bolesti koju prenosi komarciEPA - Arhiva

Pacijent zaražen virusom groznice Zapadnog Nila, koji je hospitaliziran na Klinici za infektivne bolesti u Skoplju u ozbiljnom je stanju sa manifestacijama na centralnom nervnom sistemu, izjavila je direktorica Klinike Milena Stevanović.

To je prvi slučaj groznice Zapadnog Nila u Sjevernoj Makedoniji, a laboratorijski je potvrđen u Centru za javno zdravlje "Skoplje", prenosi portal A1on.

Bolest koju prenose komarci

Stevanović je precizirala da je 66-godišnji muškarac iz Skoplja prvo bio hospitaliziran u Gradskoj općoj bolnici "8. septembar" gdje mu je postavljena dijagnoza bolesti koju prenosi komarci.

Dodala je da je on zbog pogoršanja zdravstvenog stanja prije sedam dana prebačen na Infektivnu kliniku na odjeljenje intenzivne njege gdje je smješten sa dijagnostikovanom upalom mozga i diše uz pomoć aparata.

Pacijent nije bio van zemlje i najvjerovatnije se zarazio prošlog mjeseca kada je boravio na planini pored jezera, a prve simptome je osjetio krajem jula, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.