Prvi ruski špijun bio je Srbin iz Hercegovine

Putin je informaciju o Savi Vladisavljeviću zaprepašteno komentirao: "Da li je to moguće?" (AFP)

Vladimir Putin je bio zaprepašten kad su mu iz Ruske akademije nauka (RAN) potvrdili da je rusku obavještajnu službu još u 17. vijeku osnovao Srbin Sava Vladisavljević.

Ovaj avanturista, trgovac, diplomata i obavještajac rođen je 1668. u Jasenovu kod Gacka u Hercegovini. Odrastao je u Dubrovniku, a nekoliko decenija kasnije postao je jedan od najmoćnijih ljudi Evrope.

Utemeljitelj obavještajne službe

Kako piše beogradski list Večernje novosti, Putin je pozvao predstavnike Ruske akademije nauka da se konsultuje o važnom međudržavnom ugovoru, a jedan akademik mu je kazao da je sporazum dobar i da je on samo malo poboljšana verzija ugovora koji je s Kinezima tri stoljeća ranije potpisao Vladisavljević, utemeljitelj ruske obavještajne službe.

Vladisavljević je tada napisao prvi izvještaj o Kini, nakon onoga Marka Pola.

Stručnjak za međunarodno pravo i nekadašnji sekretar Srpske akademije nauka i umjetnosti Vladimir Davidović pronašao je u ruskim arhivima original Vladisavljevićevog izvještaja “Tajne informacije o snazi i stanju kineske države”.

On kaže kako je špijun taj izvještaj pisao godinama, te da je prešao hiljade kilometara na konjima i devama, ploveći jedrenjacima i hodajući pješice.

Uz to je stvarao i modernu obavještajnu mrežu, jer je gradio karavanske stanice, gradove i manastire iz kojih su mu saradnici slali informacije, analize i predviđanja.

Odrastao u Dubrovniku

Vladisavljević je zaokružio euroazijsku obavještajnu mrežu, a početkom 18. stoljeća je stvorio rusku agenturu u cijelom Sredozemlju, za što je angažirao poznate dubrovačke trgovce i pomorce.

“Vladisavljevići su se pred turskim terorom sklonili u Dubrovnik”, kazao je Davidović, te dodao kako je Vladisavljević odrastao u “tom neobičnom gradu pomoraca i špijuna” od kuda je kao mlad krenuo na trgovačka putovanja širom Sredozemlja.

Često je bio u Carigradu gdje su ga Turci smatrali francuskim ili engleskim špijunom, a ruski diplomati ga preporučili caru Petru. Nakon njegova “Tajnog izvještaja o Crnom moru”, car ga je pozvao na dvor.

Palata uz dvorac

“Sava se 1709. godine seli u Sankt Petersburg i dobija titulu prvi tajni savjetnik, a car mu gradi palatu uz svoj dvorac”, kazao je Davidović.

Petar Veliki je pokrenuo rat protiv Turske nakon što ga je Sava Vladisavljević uvjerio da će se ruskoj vojsci, kada izbije na Dunav, pridružiti svi pravoslavni južni Sloveni.

Pohod je neslavno propao, iako je Vladisavljević razvio mrežu agenata-kaluđera koja je razvila zavjerničku i ustaničku aktivnost.

Sava je umro 1738. godine u Sankt Petersburgu gdje je i pokopan u carskoj grobnici.

Izvor: Agencije