Prvi rezultati u Finskoj: Vodi Socijaldemokratska stranka

Glavna tema predizborne kampanje bile su reforma državnog socijalnog programa i mjere protiv klimatskih promjena (EPA)

Prema prvim preliminarnim rezultatima finska levičarska Socijaldemokratska partija osvojila je na parlamentarnim izborima u Finskoj 18,9 odsto glasova, dok je Nacionalna koaliciona stranka osvojila 17,2 odsto glasova.

Kako se navodi, radi se o glasovima građana koji su imali mogućnost da ranije glasaju, njih oko 1,5 miliona, odnosno oko 36 odsto od ukupnog broja glasača, prenosi AP.

Zvaničnici su saopštili da je ostalo da se prebroji još oko 300.000 glasova građana koji su ranije glasali, dok će u toku noći stići i rezultati regularnog glasanja.

U izbornoj trci za 200 poslaničkih mesta u Eduskuntu nadmetalo se 19 političkih partija.

Glavne teme protekle predizborne kampanje bile su reforma izdašnog državnog socijalnog programa i potrebne mere u borbi protiv klimatskih promena.

Politika štednje izvela zemlju iz recesije

Odlazeća vladajuća koalicija koju čini Centar premijera Juhe Sipile, Nacionalna koaliciona stranka i evroskeptična Plava reforma vodila je od 2016. politiku štednje koja je izvela zemlju iz recesije.

Lider socijaldemokrata Antti Rinne mogao bi Levi savez i Zelene pozvati na pregovore o sastavljanju levičarske koalicione vlade, ocenjuje  profesor političkih nauka Univerziteta u Helsinkiju Jan Sundberg.

Rinni će za parlamentarnu većinu uz to verojatno biti potreban ili Sipilin Centar ili konzervativci.

Birališta se zatvaraju u 20 sati po lokalnom vremenu a prvi rezultati očekuju se oko ponoći.

U Finskoj živi 5,5 miliona ljudi, a trećina populacije naseljava Arktički krug koji trpi najviše štete zbog klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja.

Izvor: Agencije