Prvi razgovori SAD-a i Kube 21. januara

Roberta Jacobson (desno) će predvoditi američku delegaciju na razgovorima u Havani (AFP)

Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država i Kube sastat će se 21. i 22. januara na prvim razgovorima o normalizaciji diplomatskih odnosa dvije države, narušenih prije gotovo pola vijeka, saopćeno je iz State Departmenta.

Američku delegaciju na razgovorima u Havani predvodit će zamjenica državnog sekretara za Latinsku Ameriku Roberta Jacobson, saopćila je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki.

Jacobson će tako postati najviša američka zvaničnica koja je posjetila karipski otok u proteklih nekoliko decenija, prenosi Tanjug.

Posljednji put ona je bila na Kubi 2011, ali je tada imala nižu funkciju u State Departmentu.

Prvi korak

Psaki je rekla da će posjeta američke delegacije Kubi biti prvi korak u procesu koji je prošlog mjeseca pokrenuo američki predsjednik Barack Obama, a koji bi trebalo da vodi ka ponovnom otvaranju ambasada i postavljanju ambasadora u dvije države.

Obama je naložio svojoj administraciji da započne korake ka normalizaciji odnosa sa Kubom i nada se da će uvjeriti Kongres da ukine trgovinski embargo, koji je SAD prije 54 godine uveo toj državi, a koji je opisao kao “samoporažavajući”.

Kritičari su, međutim, izrazili bojazan zbog kršenja ljudskih prava na otoku koji broji 11 miliona stanovnika.

Kubanska vlada ne garantira osnovna prava, poput okupljanja i slobode govora, a političke stranke osim Komunističke partije su zabranjene, navela je francuska agencija AFP.

Izvor: Agencije