Prvi protest u Sjevernoj Mitrovici

Demonstranti su protestnu šetnju završili na mestu ubistva Olivera Ivanovića i odali poštu ubijenom političaru (Tanjug)

U Severnoj Mitrovici održan je prvi protest “1 od 5 miliona”, te šetnja, koja je završila na mestu ubistva Olivera Ivanovića, a član njegove Građanske inicijative SDP Marko Jakšić rekao je da su se okupili da bi odali poštu Ivanoviću i da je njihov zahtev da se otkriju njegove ubice.

Organizatori su poručili da im je želja da pokažu kako i na Kosovu ima onih koji se ne slažu s politikom vlasti Srbije.

Na ovaj način pružili su podršku protestima koji se već dva meseca organizuju u Beogradu i drugim gradovima Srbije.

Srpska lista: Antisrpski skup

Medju okupljenima su bili i najstariji sin Olivera Ivanovića, Nikola Ivanović, prva supruga Olivera Ivanovića Marina Ivanović, Rada Trajković, bivši narodni poslanik Dragiša Djoković, Nenad Radosavljević i troje aktivista Lokalnog fronta iz Kraljeva.

Skup je počeo u centru grada, a okupljenima je prišla i obratila se jedna građanka, koja je poručila organizatorima i učesnicima da treba da ih bude sramota što na ovaj način dele Srbe na Kosovu i Metohiji i da im se zbog toga smeju Albanci.

Na to je Jakšić, u obraćanju prisutnima i novinarima, kazao da su očekivali prokovacije, a ponovio je i ranije tvrdnje da su organizatori bili izloženi pritiscima, te da će odgovornost za bilo kakav incident snositi direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić.

Nakon protesta oglasila se saopštenjem Srpska lista, koja je dan ranije organizovala protest u Mitrovici, ocenjujući skup kao debakl i navodeći da se “zahvaljuje svim Mitrovčanima koji su ignorisali ovaj antisrpski skup”.

Na protestu u organizaciji Srpske liste, okupljeni su, kako je rečeno, pokazali nezadovoljstvo, ranije uvedenim taksama na robu iz centralne Srbije, ali i najavama iz Prištine o ujedinjenju južnog i severnog dela Mitrovice, koje tumače kao nameru Prištine da protera sve Srbe sa Kosova.

Izvor: Agencije