Oglasi

Prvi pad proizvodne aktivnosti SAD-u od 2016. godine

Indeks fabričke aktivnosti u Sjedinjenim Američkim Državama pao je na 49,1 poen u augustu, što je najniži nivo od januara 2016. godine.
Analitičari koje je anketirao Reuters očekivali da će indeks u augustu iznositi 51,1 poenReuters - Arhiva

Proizvodni sektor u Sjedinjenim Američkim Državama u augustu je pao prvi put od 2016. godine, uslijed zabrinutosti zbog slabljenja globalne ekonomije i rastućih trgovinskih tenzija između Kine i SAD-a.

Indeks fabričke aktivnosti u SAD-u pao je na 49,1 poen u augustu, što je najniži nivo od januara 2016. godine, saopćio je američki Institut za upravljanje nabavkama - ISM, a prenosi agencija Reuters.

To je niži podatak u odnosu na indeks od 51,2 poena iz jula, dok su analitičari koje je anketirao Reuters očekivali da će indeks u augustu iznositi 51,1 poen.

Kina je podnijela tužbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji - WTO protiv Sjedinjenih Američkih Država zbog američkih uvoznih carina.

Stotine milijardi dolara

Sjedinjene Američke Države su u nedjelju počele s uvođenjem 15-procentnih carina na različite kineske proizvode, uključujući obuću, pametne satove i televizore s ravnim ekranom, nakon čega je Kina uvela pet-procentnu tarifu na američku naftu.

Carinski rat između dva najveće dvije svjetske ekonomije uključuje stotine milijardi dolara robe svake zemlje i prijeti globalnom ekonomskom rastu.

Nesigurnost zbog toga kako bi i kada spor mogao završiti zavladala je tržištima i zakomplicirala dugoročne planove ulaganja korporacija.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.