Prvi oboljeli od korona virusa i u Austriji

U Japanu je od korona virusa preminuo četvrti putnik s broda 'Diamond Princess' (EPA)

Potvrđeno je da je u Kini samo u ponedjeljak bilo 508 novopotvrđenih slučajeva zaraženih korona virusom, u Japanu je umro četvrti putnik s broda “Diamond Princess”, a Južna Koreja je prijavila novih 60 slučajeva zaraženih virusom.

Dan ranije, u nedjelju, u Kini je zabilježeno 409 slučajeva zaraze, čime je brojka zaraženih dostigla 77.658 slučajeva.

Broj umrlih u kontinentalnoj Kini od korona virusa dostigao je 2.663 osobe, što je više za 71 u odnosu na prethodni dan.

Pokrajina Hubei, gdje je epicentar epidemije, prijavila je 68 novih smrtnih slučajeva, dok je u glavnom gradu pokrajine Wuhan umrlo 56 osoba.

U Japanu je od korona virusa preminuo četvrti putnik s broda “Diamond Princess”, objavila je televizija NHK dodavši kako je imao 80-ak godina. 

Japanski ministar zdravstva Katsunobu Kato smatra kako je još uvijek prerano govoriti o otkazivanju Olimpijskih igara u Tokiju, koje počinju 24. jula.

Prvi slučajevi korona virusa zabilježeni su i u Austriji, a dvije osobe su zaražene. 

Trump traži 2,5 milijarde dolara

Kako navodi Hina, zemaljski poglavar Tirola Guenther Platter rekao je da je jedna od te dvije osobe imala veze sa Italijom, u kojoj je do sada zabilježeno sedam smrtnih slučajeva i 231 zaraženih.

Najgore je u Lombardiji, gdje je preminulo šest osoba, dok su 173 zaražene.

dministracija američkog predsjednika Donalda Trumpa poslat će Kongresu zahtjev za 2,5 milijardi dolara za borbu protiv korona virusa, objavila je Bijela kuća, prenosi Reuters.

Saopšteno je da bi se više od milijardu dolara namijenilo razvoju cjepiva.

“Kongresu šaljemo plan dopunskog finansiranja u iznosu od 2,5 milijardi dolara za ubrzanje razvoja cjepiva, podršku spremnosti i reakcije te za nabavu prijeko potrebne opreme i zaliha”, piše u izjavi Rachel Semmel, glasnogovornice ureda za upravljanje i budžet Bijele kuće.Rano govoriti o otkazivanju Olimpijskih igara

Izvor: Agencije