Oglasi

Prvi nezavisni protesti na komunističkoj Kubi

To što je vlast dozvolila građanima da organiziraju protestni marš može ukazivati na porast tolerancije režima, smatraju analitičari.
Aktivisti su nosili plakate tražeći donošenje zakona za zaštitu životinjaEPA

Stotine Kubanaca mirno su u nedjelju marširale ulicama Havane, pozivajući na prestanak zlostavljanja životinja na prvom nezavisnom protestu koji je dozvolila kubanska komunistička vlast.

U pratnji svojih kućnih ljubimaca, aktivisti su nosili plakate tražeći donošenje zakona za zaštitu životinja i uzvikujući "Dosta je zlostavljanja životinja!", dok su prolazili centrom grada, na iznenađenje znatiželjnih posmatrača, javila je Hina.

To što je komunistička vlast dozvolila običnim građanima da organiziraju protestni marš može ukazivati na porast tolerancije režima, iako još uvijek ograničenu, prema iskazivanju stavova Kubanaca i čak postavljanju zahtjeva prema vlastima, smatraju analitičari i učesnici događaja.

'Moglo bi dovesti do nove Kube'

Kubanske vlasti još uvijek suzbijaju pokušaje opozicije da organiziraju demonstracije i pritvaraju disidente, optužujući ih da su subverzivni elementi koje plaća SAD.

Ironično je što je prvi dopušteni protest organiziran za zaštitu životinjskih, a ne ljudskih prava, ali to bi ipak mogla biti proba za dozvoljavanje većeg nivoa sloboda, smatraju neki učesnici protesta.

"Ovo bi moglo dovesti do nove Kube", kaže Beatriz Batista, 21-godišnja studentica kumunikologije, koja je ishodila dozvolu za protest od lokalnih vlasti.

No, drugi su skeptičniji.

"To omogućava vlastima da kažu 'pogledajte kako smo popustljivi', ali jesu li zaista takvi?", pita disidentski umjetnik Luis Manuel Otero Alcantara, koji je prošle sedmice nakratko bio pritvoren zbog djela koje planirao prikazati na marginama predstojećeg Havanskog bijenalea.

Dosadašnji protesti na Kubi bili su ograničeni na one u organizaciji Vlade radi obilježavanja Kubanske revolucije ili protiv hladnoratovskih neprijatelja Amerikanaca, kao i na vjerske procesije ili demonstracije aktivista za prava homoseksualaca, koje su organizirane "pod kišobranom" vladinih organizacija.

Mobilizacija u virtualnom svijetu

Dok javni prostori na Kubi ostaju strogo kontroliranima, nedavno proširenje pristupa internetu omogućilo je običnim Kubancima mobilizaciju u virtualnom svijetu.

Čini se da je kubanska vlada postala tolerantnija prema internetskoj aktivnosti i čak reagirati na nju od kako je Miguel Diaz-Canel prošlog aprila naslijedio Raula Castra na dužnosti predsjednika Kube.

Neki učesnici skupa se nadaju kako nedjeljni protest signalizira mogućnost da će građani jednom smjeti koristiti ulice za iskazivanje svojeg mišljenja kao što sada koriste internet.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.