Prvi let privatnog svemirskog broda na ISS

Članovi Međunarodne svemirske stanice John Pettit, Andre Kuipers i Dan Burbank 20. februara 2012. (Reuters)

NASA je dala zeleno svjetlo za probni let teretnog svemirskog broda u vlasništvu privatne kompanije “Space Exploration Technologies” (SpaceX) prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), izvijestila je ova agencija, dodavši da je lansiranje predviđeno za 30. april.

Letjelica “Dragon” bit će prvi privatni svemirski brod koji će posjetiti ISS, istraživačku laboratoriju vrijednu 100 milijardi dolara u posjedu SAD-a, Rusije, Evrope, Japana i Kanade.

Međunarodna svemirska stanica se nalazi u orbiti na oko 384 kilometra iznad Zemlje.

Do sada je NASA u raketoplane i teretne kapsule “SpaceX-a” uložila 391 milion dolara, a ostalih 700 miliona dolara uložili su kompanija i ulagači.

Kada je u pitanju snabdijevanje ISS-a, NASA sada računa i na privatne kompanije, poput “Space X-a” i “Orbital Sciences Corporationa”, čiji ugovori o snabdijevanju ISS-a vrijede 2,8 milijardi dolara.


“Dragon” se sprema na put ka ISS-u

Do sada je NASA u raketoplane i teretne kapsule “SpaceX-a” uložila 391 milion dolara, a ostalih 700 miliona dolara uložili su kompanija i ulagači, kazao je osnivač kompanije i izvršni direktor Elon Musk.

‘Može krenuti po zlu’

NASA u budućnosti planira koristiti raketu “Falcon 9” i letjelice “Dragon” za slanje astronauta na ISS.

“Ovo je probni let i možda nećemo stići do ISS-a… Imamo velike šanse, ali je važno priznati da puno toga može krenuti po zlu”, rekao je Musk.

Sjedinjene Države žele prekinuti monopol Rusije kada je u pitanju prevoz posade na ISS. Troškovi prevoza samo jedne osobe iznose više od 60 miliona dolara.

Letjelica će ponijeti 521 kilogram hrane i opreme koja nije hitna, a trebala bi na Zemlju vratiti 660 kilograma tereta, mnogo više od ruske letjelice “Sojuz”.

Sjedinjene Države želi prekinuti monopol Rusije kada je u pitanju prevoz posade na ISS.

Troškovi prevoza samo jedne osobe iznose više od 60 miliona dolara.

Izvor: Agencije