Prvi koraci Predsjedništva BiH u zaštiti bh. imovine u Hrvatskoj

Predsjedništvo traži spisak sve imovine pravnih i fizičkih lica u privatnoj i društvenoj svojini koju BiH potražuje od Hrvatske (Al Jazeera)

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zadužilo je Sektor za sukcesiju pri Ministarstvu finansija Bosne i Hercegovine da dostavi cjelovitu informaciju o do sada poduzetim aktivnostima na zaštiti imovine Bosne i Hercegovine u susjednoj Hrvatskoj.

Predsjedništvo traži spisak sve imovine pravnih i fizičkih lica u privatnoj i društvenoj svojini koju Bosna i Hercegovina potražuje od Hrvatske, procjenu vrijednosti potraživanja imovine, pokrenute pravne radnje u zemlji i u Hrvatskoj radi ostvarivanja prava vlasništva nad pomenutom imovinom, problemi koji se eventualno javljaju prilikom ostvarivanja prava vlasništva i pravni elementi koji to eventualno ometaju.

Članovi Predsjedništva zahtijevaju i da im se dostavi lista planiranih budućih aktivnosti Sektora za sukcesiju u vezi s omogućavanjem pravnim i fizičkim licima iz Bosni i Hercegovini da ostvare svoje pravo vlasništva nad njihovom imovinom koja se nalazi u  Hrvatskoj, kao i prijedlog mjera koje se u narednom periodu mogu poduzimati u pitanjima zaštite imovine u susjednoj Hrvatskoj.

Predsjedništvo je zadužilo agenta Bosne i Hercegovine pri Stalnoj mješovitoj komisiji da dostavi informaciju o dosadašnjem stepenu realizacije Sporazuma o pitanjima sukcesije (Aneks G), kao i o svim dosadašnjim aktivnostima iz njegove nadležnosti u cilju ostvarivanja prava vlasništva pravnih i fizičkih lica iz Bosne i Hercegovine.

Konzulati u Novom Pazaru i Rijeci

Predsjedništvo je zadužilo Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine da dostavi cjelovitu informaciju o svim pravnim aktima Hrvatske koji predstavljaju problem pravnim i fizičkim licima iz Bosne i Hercegovine da ostvare povrat svoje imovine.

Predsjedništvo je donijelo odluku o pokretanju postupka za otvaranje generalnih konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru i Rijeci.

Konzulat u Srbiji, s generalnim konzulom na čelu, bio bi u Novom Pazaru i konzularnim područjem koje obuhvata teritoriju opština Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj, saopćeno je iz bh. Predsjedništva.

Odlučeno je i da bude pokrenut postupak za otvaranje generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj, s generalnim konzulom na čelu, sa sjedištem u Rijeci i s konzularnim područjem koje obuhvata teritoriju Istarske županije, Primorsko-goranske županije, Ličko-senjske županije, Zadarske županije, Šibensko-kninske županije, Splitsko-dalmatinske županije i Dubrovačko-neretvanske županije.

Izvor: Agencije