Prvi izvještaj EK-a o vladavini prava, u Hrvatskoj nekoliko problema

Zgrada Državnog odvjetništva, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Zagrebu (Marko Prpi? / Pixsell)

Evropska komisija u srijedu je objavila prvi godišnji izvještaj o vladavini prava u zemljama članicama Evropske unije, koje pokriva četiri područja: pravosuđe, borbu protiv korupcije, medijski pluralizam i slobode te načelo ravnoteže u trodiobi vlasti.

Komisija ističe da će objavljivanje godišnjeg izvještaja o vladavini prava imati preventivnu ulogu i pomoći u ranom otkrivanju i sprečavanju problema koji se pojavljuju, prenosi Hina.

“To bi trebalo pomoći svim zemljama članicama da ispitaju kako se mogu rješavati izazovi, kako mogu učiti iz iskustava jedni od drugih i pokazati kako bi se mogla jačati vladavina prava uz puno poštovanje nacionalnih ustavnih sistema i tradicija”, navodi EK.

Prema izvještaju, najviše zabrinjava stanje u Mađarskoj i Poljskoj, zemljama protiv kojih je u toku postupak u okviru Člana 7, koji teoretski može dovesti do oduzimanja prava glasa u slučaju značajnog i ustrajnog kršenja načela i vrijednosti EU-a.

Evropski komesar za pravosuđe Didier Reynders navodi da u izvještaju nema ničeg novog, sve je poznato javnosti u zemljama članicama.

‘Slabi administrativni kapaciteti’

Po pitanju neovisnosti pravosuđa zabrinjava stanje u Mađarskoj i Poljskoj, dok u još nekoliko članica, Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumuniji i Slovačkoj, postoje izazovi u tom području.

Kao izazovi za Hrvatsku navode se slabi administrativni kapaciteti, koji stvaraju poteškoće Državnom sudbenom vijeću i Državnoodvjetničkom vijeću u ispunjavanju njihovog mandata, gdje im je smanjena uloga u imenovanju sudija i državnih odvjetnika, te potreba za moderniziranjem IT sistema za provjeru imovinskih kartica koje nedostaju.

Po pitanju borbe protiv korupcije u Hrvatskoj, EK navodi da su napori posebnog protukorupcijskog odjela ometani nedostatkom specijaliziranih istražitelja te neefikasnošću pravosudnog sistema, jer dugotrajni postupci i žalbe često ometaju zatvaranje slučajeva, uključujući one protiv visokih dužnosnika.

U području medijskih sloboda Hrvatska se spominje među skupinom zemalja u kojima se novinari suočavaju s prijetnjama fizičkoj sigurnosti, internetskom uznemiravanju, zastrašivanju.

Uz Hrvatsku, u toj se skupini spominju Bugarska, Mađarska, Slovenija i Španija.

Izvor: Agencije