Prvi globalni sporazum o trgovinskoj reformi

Roberto Azevedo: Članice WTO-a trebaju naći načine kojima će u budućnosti ubrzati pregovore (Reuters)

Svjetska trgovinska organizacija prihvatila je prvi sporazum o globalnoj trgovinskoj reformi u svojoj povijesti, i to nakon višegodišnjeg zastoja pregovora i 11-satne rasprave u četvrtak, u kojoj su iznošeni prigovori.

Prema postignutom sporazumu, WTO će uvesti nove standarde za postupke carinske i granične kontrole, prenosi agencija Hina.

Njegovi zagovornici kažu da će olakšavanje trgovinskih tokova donijeti globalnoj ekonomiji dodatnih 1.000 milijardi dolara i blizu 21 milion novih radnih mjesta.

“Ponovno smo pokrenuli pregovore. No, članice WTO-a trebaju naći načine kojima će u budućnosti ubrzati pregovore. Ne možemo čekati daljih 17 do 18 godina na neki sporazum”, izjavio je generalni direktor WTO-a Roberto Azevedo na konferenciji za novinare u četvrtak, održanoj nakon što su trgovinski diplomati pozdravili konačno postizanje sporazuma nakon 19 godina pregovaranja.

Dio pregovora iz Dohe

Američki trgovinski predstavnik Michael Froman kazao je da bi tim sporazumom moglo značajno biti skraćeno vrijeme ze provedbu transakcija, kao i troškovi.

Rekao je da će sporazum omogućiti nove prilike i bogatim i siromašnim zemljama te istakao da je riječ ponajprije o važnoj pobjedi za mala i srednja preduzeća u svim zemljama.

Ovaj sporazum je tek dio originalnog kruga trgovinskih pregovora početih u Dohi 2001. godine, u kojima je u konačnici bilo nemoguće postići sporazum.

WTO je tako smanjio ambicije i za cilj postavio daleko manji sporazum.

Izvor: Agencije