Prvi dio NATO-snaga stigao u Litvaniju

U Litvaniju će biti poslano ukupno 1.200 pripadnika NATO-ovih snaga (EPA)

Prvi dio vojnih trupa NATO-a stigao je u utorak u Litvu, blizu ruske enklave Kalinjingrada, zbog rastućeg straha za sigurnost u tom području, navodi AP.

Više od 100 belgijskih pripadnika vojske i vojnih vozila došlo je do Klaipede, koja je 60-ak kilometara od ruske enklave Kalinjingrad, koja ima mornaričku bazu i dalekometni raketni sustav.

Ukupno će biti poslano 1.200 pripadnika NATO-snaga, a Belgijancima će se pridružiti njemačke, nizozemske i norveške trupe u bazi Rukla, u središnjoj Litvi, prenosi Tanjug.

Strah u baltičkim zemljama

NATO je prošle godine odlučio poslati snage u zemlje koje graniče s Rusijom i Bjelorusijom.

Postoji strah u baltičkim zemljama i Poljskoj da bi bivše sovjetske republike mogle biti sljedeće nakon što je Rusija pokazala svoju moć u Gruziji i Ukrajini, navodi AP.

U Litvi će do sredine ljeta biti raspoređeno 1.200 vojnika iz multinacionalnog bataljuna NATO-a, izvijestile su agencije ranije.

Sastav bataljona rotirat će se svakih pola godine, a planiran je ostanak na neograničeno vrijeme.

Angažiranje multinacionalnog bataljuna rezultat je sporazuma potpisanog na samitu NATO-a prošle godine u Varšavi.

Prema navedenom sporazumu, multinacionalni bataljuni trebaju biti raspoređeni u baltičkim državama i Poljskoj.

Moskva: ‘Raspoređivanje tenkova – prijetnja’

Američki tenkovi i oklopna vozila s više od 3.000 vojnika počeli su nedavno pristizati u Poljsku, a predstavljaju dio odgovora bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame na zabrinutost NATO-saveznika zbog Rusije.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ranije je izjavio kako “Rusija na raspoređivanje američkih tenkova i drugih oklopnih vozila u Poljskoj gleda kao na prijetnju”.

NATO tijekom godine planira poslati nekoliko tisuća vojnika u Poljsku, Litvu, Latviju i Estoniju.

Izvor: Agencije