Prvi dan novog pape u Vatikanu

Papa Franjo je 12 sati nakon svog izbora na čelo Rimokatoličke crkve nakratko otišao iz Vatikana u četvrtak kako bi se pomolio u rimskoj bazilici Santa Maria Maggiore.

“Govorio nam je poput oca. O tome da dolazi bili smo obaviješteni deset minuta prije dolaska”, rekao je otac Ludovico Meli, svećenik koji je molio s papom.

Prvi južnoamerički papa, Franjo, koji je i prvi papa izvan Evrope nakon 1.300 godina je, također, biskup Rima.

Papa će kasnije u četvrtak otići u ljetnu rezidenciju Castel Gandolfo, gdje će se sastati sa svojim prethodnikom Benediktom XVI, koji je prošlog mjeseca postao prvi papa nakon 600 godina koji je odstupio s dužnosti.

Prvi isusovac i Južnoamerikanac na mjestu pape

Novoizabrani papa zvat će se samo Franjo, bez dodatka “prvi”, sve dok neki njegov budući nasljednik ne uzme isto ime, objavljeno je u Vatikanu.

“Postat će Franjo I kad dobijemo Franju II”, rekao je Lombardi.

Osim što je prvi Franjo u historiji, novi je Papa i prvi isusovac na tom položaju i prvi Južnoamerikanac, te prvi neevropljanin od Grgura III iz osmog stoljeća, koji je bio rođen u Siriji.

Aleksandar VI Borgia s kraja 15. stoljeća bio je posljednji papa prije Franje sa španjolskog govornog područja.

Jedan od prvih poteza novoizabranog poglavara Rimokatoličke crkve bio je telefonski poziv Benediktu XVI.

Papa Franjo je svog prethodnika  nazvao neposredno nakon obraćanja vjernicima na Trgu svetog Petra.

Iako je Benedikt XVI iz svojih službenih papinskih prostorija iselio prije dvije sedmice, agencije su javile da će Franjo još neko vrijeme morati pričekati na useljenje, dok se papinski stan ne preuredi po njegovoj želji.

Do tada će živjeti u skromnoj sobi u Kući svete Marte, u kojoj su smješteni i ostali kardinali koji su učestvovali u njegovom izboru.

Agencije prenose da će prvo putovanje novoizabranog pape u Brazil desiti u julu, gdje će učestvovati na obilježavanju Svjetskog dana mladih.

Širom svijeta, a posebno u zemljama u razvoju, pozdravljen je izbor novog pape.

Izvori: Al Jazeera i agencije