Prvi američki vojnici stigli u Poljsku

Poljska, SAD, NATO, Vojnici, Vojska
NATO ove godine. planira u Poljsku, Litvaniju, Latviju i Estoniju poslati nekoliko hiljada vojnika (EPA)

Prvi dio američke oklopne brigade stigao je u subotu u Poljsku kao dio mjera kojima se želi ojačati istočni bok NATO-a, objavila je poljska novinska agencija PAP.

Oko 250 vojnika koji su sletili u zapadni poljski grad Wroclaw su prvi od sveukupno 4.000 vojnika koji će biti stacionirani u Poljskoj i u baltičkim državama kao dio američke vojne operacije “Atlantic Resolve” (Atlantska odlučnost). 

Cilj te misije je očuvanje stabilnosti u istočnim članicama NATO-a u svjetlu ruske aneksije Krima i podrške separatistima u istočnoj Ukrajini.

Bivše sovjetske republike i satelitske države poput Poljske su nakon aneksije Krima izrazile zabrinutost zbog moćnog susjeda Rusije. 

Stoltenberg: Defenzivna operacija

Tijekom prvog službenog susreta dužnosnika NATO-a i Rusije u pet mjeseci koji se dogodio u prosincu, čelnici Moskve i Sjevernoatlantskog vojnog saveza nisu uspjeli doći do zajedničkog zaključka oko situacije u Ukrajini. 

NATO u 2017. planira u Poljsku, Litvu, Latviju i Estoniju poslati nekoliko tisuća vojnika.

Ta odluka je donesena prošlog ljeta na summitu NATO-a u Varšavi. 

Barack Obama želi prije svega Poljake, Estonce, Latvijce i Litvance uvjeriti da je SAD vojno na njihovoj strani, što one žele čuti jer smatraju da su ugrožene zbog ruske agresije u Ukrajini, prenosi Tanjug Deutsche Welle.

Istovremeno se, kako se navodi u tim zemljama, tijekom izborne kampanje od budućeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa između redova čula sumnja u bezuvjetnu američku savezničku vjernost.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stolternberg je operaciju prije nekoliko dana branio kao “defenzivnu” i obrazložio da se ona provodi kako bi se osigurao mir.

“Nalazimo se u situaciji u kojoj se ruska strana intenzivno naoružava i pokazuje spremnom da uporabi silu protiv svog susjeda Ukrajine. Riječ je o ograničenoj, multinacionalnoj prisutnosti koja bi trebala pokazati da smo jedinstveni i da se uzajamno pomažemo”, rekao je on.

Stoltenberg je također istaknuo kako ne smatra da će se SAD na čelu s Trumpom udaljiti od europskih saveznika. Trump mu je, kako je rekao Stoltenberg, kazao da smatra kako ima obvezu prema NATO-u.

Osim toga, Kongres SAD-a je donio odluku o tome da učetvorostruči proračun za američku vojsku u Europi, rekao je Stoltenberg i dodao da je siguran kako će se SAD pridržavati svojih obveza.

Stratezi: Problem brojčani odnosi

S druge strane, i Stoltenberg želi dijalog s Rusijom jer, kako kaže, “zastrašivanje, obrana i dijalog nisu kontradiktorne stvari”.

Međutim, jedna druga, odlučujuća rečenica Stoltenberga bi u istočnim članicama NATO-a mogla izazvati ljutnju, a to je da “Rusija ne predstavlja neposrednu opasnost za neku članicu NATO-a”.

On je istovremeno relativizirao opseg prisutnosti NATO-a sadašnjom akcijom rekavši da se radi nekoliko tisuća vojnika, u usporedbi s desecima tisuća ruskih vojnika.

Upravo ti brojčani odnosi su problem, prema mišljenju vojnih stratega. Jer, ukoliko Rusija bude htjela, ona bi zahvaljujući vojnoj nadmoći u regiji Istočne Europe mogla bez problema zauzeti tri baltičke NATO članice.

Do tog zaključka dolaze zapadni obrambeni političari, navodi DW.

Izvor: Agencije