Prvi američki udari na ISIL u Jemenu

Pentagon navodi kako je ubijeno desetak pripadnika ISIL-a u dva kampa za obuku (EPA)

Sjedinjene Američke Države saopćile su kako su izvršile prvi napad na jemenski ogranak oružane grupe Islamska država Irak i Levant, a riječ je o serijama noćnih zračnih udara, za koje žitelji područja koja su se našla na udaru kažu da su usmrtila nekoliko osoba, prenose agencije.

Bespilotne američke letjelice ispalile su približno 12 projektila na pozicije ISIL-a u mjestima Yakla i Al-Abl, u južnoj provinciji Al-Bayda, navode lokalni stanovnici, koji su odbili reći svoja imena zbog straha za sigurnost.

Dodaje se kako nije još poznat tačan broj žrtava, jer je lokalne stanovnike strah približavanja mjestu napada, budući da je letjelica lebdjela satima iznad mjesta napada.

Sporan identitet napadača

U saopćenju Pentagona se navodi kako je ubijeno desetak pripadnika ISIL-a u dva kampa za obuku za korištenje automatskog oružja i raketnih bacača.

Stanovnici se ne slažu s ovim navodima i navode kako su napadnuti borci, zapravo, dio moćnog ogranka Al-Kaide.

Oni su razmješteni u to područje kako bi obučavali pobunjenike iz pokreta Husi, koji imaju podršku Irana, a koji se bore u Jemenu od 2015. godine.

Navodi o današnjem navodu, navode agencije, pokazuju kompleksnu situaciju u Jemenu, gdje se bore lokalna armija, pobunjenici, plemena i razne političke frakcije i grupe.

Izvor: Agencije