Prvi Afroamerikanac na čelu službe američke vojske

Charles Brown Junior je pilot borbenog aviona, sa 2.900 sati leta, uključujući 130 sati provedenih u borbama (Reuters)

Američki Senat potvrdio je imenovanje generala Charlesa Browna Juniora na mjesto šefa štaba zračnih snaga SAD-a, što ga čini prvim tamnoputim oficirom koji će dobiti priliku da vodi jednu službu američke vojske.

Američki potpredsjednik Mike Pence, koji je preduzeo neuobičajen korak i predsjedavao glasanjem, njegov ishod od 98 glasova za i nijednim protiv nazvao je “historijskim”.

Glasanje je obavljeno u periodu u kojem se administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa i većinom bijeli republikanski zastupnici bore s posljedicama smrti Afroamerikanca Georgea Floyda nakon policijskog hapšenja u Minneapolisu.

Zemljom su se proširili veliki protesti, kojima se upozorava na rasnu diskriminaciju.

Glasanje u Senatu obavljeno je dok je trajala Floydova sahrana u Houstonu.

Borba protiv rasnih predrasuda

Brown je donedavno služio kao komandant pacifičkog odjela zračnih snaga SAD-a.

Pilot je borbenog aviona sa 2.900 sati leta, uključujući 130 sati provedenih u borbama.

Na društvenim medijima je postavio video u kojem je opisao period u karijeri tokom kojeg se borio protiv rasnih predrasuda, u nastojaju da pronađe mjesto u dominantno bijelom društvu.

“Razmišljam o svojoj karijeri u zračnim snagama, kada sam često bio jedini afrički Amerikanac u jedinici, ili kao viši oficir jedini afrički Amerikanac u prostoriji. Razmišljam o trenucima kada sam nosio istu odoru kao i ostali, s istim amblemima na sebi, a kada su me drugi pitali: ‘Jesi li ti pilot?'”, rekao je.

Afroamerikanci su u američkoj vojsci zastupljeni s nešto više od 17 posto, dok u cijeloj zemlji, prema procjenama iz 2019. godine, na njih otpada 13 posto populacije.

No, dok je 19 posto pripadnika vojske tamne puti, samo ih je devet posto na oficirskim pozicijama.

Izvor: Agencije