Prvi Afroamerikanac imenovan kardinalom predani zagovornik građanskih prava

Gregory se našao na naslovnicama nakon što je oštro kritizirao posjetu američkog predsjednika Donalda Trumpa centru posvećenom papi Ivanu Pavlu II. (Reuters)

Papa Franjo u nedjelju je imenovao prvog Afroamerikanca za kardinala – Wiltona Gregoryja, washingtonskog nadbiskupa poznatog kao zagovornika građanskih prava.

Papa je proglasio trinaest novih rimokatoličkih kardinala, uključujući devetoricu mlađih od osamdeset godina koji imaju pravo ući u konklavu – vijeće kardinala koje će odabrati Papinog nasljednika nakon njegove smrti ili odreknuća.

Među devetoricom ispod osamdeset godina je i nadbiskup Wilton Gregory iz Washington D.C.-a, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Gregory, koji je poznat i kao ugledni diplomat, u junu se našao na naslovnicama nakon što je tada oštro kritizirao posjetu američkog predsjednika Donalda Trumpa centru posvećenom papi Ivanu Pavlu II. u vrijeme masovnih protesta u SAD-u, nazvavši taj posjet manipulacijom.

Gregory je prvi tamnoputi katolički washingtonski nadbiskup, a na to je mjesto imenovan 2019. godine. 

Navršit će 73 godine idući mjesec, samo nekoliko dana nakon ceremonije imenovanja novih kardinala.

Kritičar Trumpa

Predani zagovornik građanskih prava, Gregory se angažirao na događajima koji su obilježili smrt Georgea Floyda, nenaoružanog afroamerikanca koji je umro nakon što mu je bijeli policajac u maju gotovo devet minuta koljenom klečao na vratu.

U junu je kritizirao Trumpov posjet centru u Washingtonu. Nastojeći pridobiti ciljanu grupu birača, Trump se u junu fotografirao s Biblijom ispred Episkopalne crkve, a potom posjetio centar posvećen Ivanu Pavlu II. 

U saopćenju uoči Trumpova dolaska u Nacionalno svetište svetog Ivana Pavla II. nadbiskup Wilton D. Gregory kazao je da ta posjeta krši vjerske principe crkve, dodavši da bi katolici trebali braniti prava svih ljudi.

“Smatram zbunjujućim i ponižavajućim da bilo koji katolički vjerski objekat dopušta da bude tako grozno zloupotrijebljen i manipuliran na način koji krši naše vjerske principe, a koji nas pozivaju da branimo prava svih ljudi, čak i onih s kojima se ne slažemo”, poručio je tada nadbiskup u saopćenju.

Izvor: Agencije