Prve bolnice u Austriji već popunile kapacitete

U Francuskoj je u posljednja 24 sata potvrđeno 45.422 slučaja korona virusa, što je najviše od početka pandemije u jednom danu (EPA)

U Austriji je nepovoljna epidemiološka situacija, sa više od 3.500 novozaraženih korona virusom u subotu, već dovela u problem prve bolnice, u kojima su popunjeni kapaciteti odjeljenja intenzivne njege i ne mogu više da primaju nove pacijente.

Najpogođenije su klinike u Beču i Donjoj Austriji, a sve je manje mjesta i u Tirolu.

Tokom jučerašnjeg dana u bolnicama širom Austrije bilo je smješteno 1.177 COVID-19 pacijenata, broj koji je zabilježen na vrhuncu prvog talasa u martu, a 175 pacijenata je smješteno na odjeljenjima intenzivne njege, što je rast od 35 posto u poređenju sa prošlom sedmicom, prenosi Tanjug.

Na raspolaganju je još svega 637 “intenzivnih” kreveta, navode austrijski mediji. Problem je i što kapaciteti nisu ravnomjerno raspoređeni širom Austrije.

Austrijski hoteli puni

Austrijski kancelar Sebastian Kurz upozorio je da bi Austrija mogla uskoro biti suočena sa 6.000 novozaraženih dnevno, što bi moglo znatno da promijeni stanje u bolnicama.

Kancelar je kazao da je problem snažan rast broja zaraženih.

“Vrijeme udvostručenja bilo je na tri sedmice, a sada se smanjilo, na maksimalno dvije sedmice. Imamo trenutno 3.000 novozaraženih dnevno, a uskoro bi mogli imati 6.000 i tada bi situacija u bolnicama izgledala potpuno drugačije”, objasnio je on.

Jesenji raspust u školama širom Austrije donio je, i pored upozorenja na putovanje uslijed korona virusa, pune hotele u Austriji. Prvi put svih 1,1 miliona đaka u ovo doba godine ima istovremeno raspust.

Ministar zdravlja upozorio je građane i pozvao da ostanu kući ako mogu, navodeći da gotovo jedna trećina Austrijanaca živi u regionu za koji korona semafor pokazuje crvenu boju.

Međutim, i pored tog upozorenja mnogi su se odlučili da ipak otputuju. Na istoku i jugu su mnogi smještaji odlično i u njima je čak 80 posto domaćih gostiju.

Italija sprema nove mjere

U Italiji se nastavlja trend porasta broja oboljelih od korona virusa, a u posljednja 24 sata zabilježena je visoka stopa srmrtnosti, koja je dostigla nivo iz maja.

U Italiji se nastavlja stabilan rast zaraženih osoba od COVID-a 19 i u posljednja 24 sata otkrivena su nova 19.644 slučaja zaraze, piše agencija Ansa.

Broj preminulih od korona virusa je utrostručen u odnosu na prethodni izvještaj i registrovan je u posljednja 24 sata ukupno 151 smrtni sličaj.

Tako visoka smrtnost u jednom danu prethodno je zabilježena samo u maju, kada je pandemija bila na vrhuncu a u Italiji bio na snazi totalni karantin.

U sjedištu vlade u Rimu od jučer se smjenjuju hitni sastanci ministara, predsjednika regija i članova naučno-tehničkog komiteta.

Za danas se najavljuju nove oštrije mjere vlade kako bi se ograničilo širenje korona virusa.

Prestaju sa radom kina, pozorišta, fiskulturne sale i bazeni, ograničava se radno vrijeme restorana, barova i komercijalnih centara, nastava u osnovnim školama se nastavlja u razredima, a za srednje škole se prepručuje održavanje i do 75 posto nastave online.

Prema pisanju medija, nova naredba vlade je puna “preporuka i uputstava”, a menje se koristi riječ zabrana kako bi se izbjeglo da nezadovoljstvo građana zbog ukidanja slobode kretanja preraste u proteste na ulicama.

Rast broja slučajeva u Francuskoj 

U Meksiku je od posljednjeg presjeka zabilježeno 6.025 novozaraženih, a od posljedica infekcije korona virusa preminula je još 431 osoba, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Ukupno je od početka pandemije zaraženo 886.800 ljudi, a preminulo 88.743.

Zdravstveni zvaničnici Meksika upozoravaju da bi stvaran broj zaraženih korona virusom mogao biti mnogo veći od potvrđenih slučajeva.

U Francuskoj je u posljednja 24 sata potvrđeno 45.422 slučaja korona virusa, što je najviše od početka pandemije u jednom danu, preminulo 138 osoba, saopšteno je u subotu.

To je oko 3.000 više novozaraženih nego u petak kada je također registrovan rekordan dnevni bilans.

Podaci ministarstva zdravlja pokazuju da je u istom periodu preminulo 138 osoba.

Izvor: Agencije