Prvaci svijeta stigli u Beograd

Nakon osvojene titule svjetskog prvaka na prvenstvu za igrače do 20 godina pobjedom nad Brazilom u finalnoj utakmici rezultatom 2:1 nogometna reprezentacija Srbije stigla je u ponedjeljak ujutro u Beograd, na aerodrom “Nikola Tesla”, gdje su ih dočekali rodbina, prijatelji, navijači i novinarske ekipe.

Avion koji je prevozio omladinsku reprezentaciju dočekan je svečanim pozdravom i vodenim lukom, koji se u avijaciji koristi u izuzetnim prilikama, kada se ukazuje najviša počast.

Nakon izlaska na terminal, vidno raspoloženi, nogometaši su pjevali navijačke pjesme: “Daj nam Brazil da se igramo”, “Idi, pobedi i ponosno se vrati” i druge.

Predrag Rajković, golman i kapiten reprezentacije Srbije, rekao je po slijetanju na beogradski aerodrom da tek sada mogu donekle shvatiti šta su uradili.

Pobjednički gol

“Stigli smo napokon. Tek sada možemo donekle da shvatimo šta smo uradili za Srbiju i srpski fudbal”, rekao je Rajković za Anadoliju i dodao da jedva čekaju doček na balkonu Skupštine Grada, kada će titulu proslaviti sa navijačima.

Upitan kakav je osjećaj biti najbolji golman svijeta, s obzirom da je na prvenstvu dobio to priznanje i Zlatnu rukavicu, Rajković je rekao: “Fenomenalan, ne znam šta bih rekao, ali hteo bih da napomenem da ove nagrade ne bi bilo da nije bilo mojih saigrača. Da nije bilo njih, ne bih ni dobio nagradu za najboljeg golmana na prvenstvu.”

Nemanja Maksimović, koji je postigao pobjednički gol u 118. minutu finalne utakmice na Novom Zelandu, na aerodromu je istakao: “Mislim da je ovaj uspeh bio samo u našim snovima, niko o tome nije razmišljao, niko nije mogao da pretpostavi da ćemo biti na Svetskom prvenstvu, a kamoli da osvojimo zlatnu medalju. S obzirom da će se danas prvi put fudbaleri popeti na balkon, imam malu tremu.”

Sandra Simić, rodica Vukašina Jovanovića, rekla je da su na aerodrom porodično došli kako bi sačekali sve momke, jer su to zaslužili, te da još nije u potpunosti svjesna uspjeha koji je njen rođak postigao.

“Još uvek nisam svestan toga, ali ovo je jako, jako lep osećaj. Osećam se ponosno, ljudi nas zovu, svi čestitaju, tako da očekujemo da će se tako nastaviti i dalje. Sve vreme smo u kontaktu sa Vukašinom, sve što on proživljava, mi proživljavamo sa njim. On je uvek uz ekipu i veliki je emotivac. Kada se igralo finale, kada je ušao u utakmicu, to je bila erupcija osećanja i adrenalina.”

Proslava titule

Saša Rajković, otac najboljeg golmana na svijetu, rekao je da se osjeća fenomenalno kao roditelj, da su se nadali Predragovom uspjehu, ali ovom što je postigao nisu. “Mislim da Predrag još nije svestan uspeha koji su ostvarili, verovatno će morati da prođe mnogo vremena da bi shvatili kakav su uspeh ostvarili na Novom Zelandu”, dodao je Rajković.

Nataša Antonov, sestra Nemanje Antonova, čekajući brata na aerodromu za Anadoliju je navela da svoj osjećaj ne može riječima opisati.

“Nismo ovo očekivali, na početku je bio fokus na grupi, da se ona prođe. Kako je svaki naredni protivnik dolazio, bilo je sve bolje, ali finale, igrati protiv Brazila, to smo do sada mogli samo na igrici da igramo. Ono što smo mi doživeli poželela bih svakome da doživi. Neverovatan uspeh i za Srbiju, za našu porodicu. Svi momci, nikoga ne bih izdvajala, napravili su ogroman uspeh, igrali su srcem, hrabro, borbeno i rezultat je morao da dođe”, kazala je ona.

Otvoreni autobus s mladim prvacima svijeta u nogometu proći će u 18:30 sati iz Sportskog centra Fudbalskog saveza Srbije u Staroj Pazovi i autocestom će stići do Beograda i gradskim ulicama do balkona Skupštine Grada, gdje će se proslaviti titula.

Izvor: Al Jazeera i Agencije