Prva žena nagrađena ‘matematičkim Nobelom’

Nagrade se dodjeljuju svake četiri godine (EPA)

Iranska matematičarka Maryam Mirzakhani u srijedu je postala prva žena kojoj će biti uručena nagrada Fields Medal, koja u matematičkom svijetu slovi za ekvivalent Nobelovoj nagradi.

Profesorica na američkom Stanfordu je među četvero dobitnika na međunarodnom kongresu matematičara održanom u Seoulu te prva žena u povijesti među 56 dobitnika otkad je nagrada utemeljena 1936. godine.

„To je velika čast. Bit ću sretna ako to potakne mlade znanstvenice i matematičarke. Sigurna sam da će biti mnogo više žena dobitnica ove nagrade u narednim godinama“, rekla je Mirzakhani.

Rođena je u Teheranu gdje je živjela dok nije doktorirala na Harvardu, a kako je sama ispričala „sanjala je postati književnica kad je bila mlada“. No, prevladao je njezin entuzijazam za rješavanje matematičkih problema.

„Bilo je zabavno – kao rješavanje zagonetki ili povezivanje kockica mozaika u detektivskom slučaju. Osjećala sam da je to nešto što sam mogla učiniti i odlučila sam nastaviti tim putem“, prepričala je kako se odlučila za matematiku.

Čestitke Stanforda

Mirzakhani je poznata po svom radu u razumijevanju simetrije zakrivljenih površina što bi, kako smatraju na Stanfordu, moglo donijeti korisne spoznaje za teoriju o tome kako je svemir nastao.

„U ime cijele zajednice Stanforda, čestitam Maryam na ovom nevjerojatnom priznanju, najvišoj počasti u svojoj disciplini i prvoj ikad nagrađenoj ženi“, objavio je predsjednik Stanforda John Hennessy na sveučilišnoj internetskoj stranici.

Preostala tri laureata su: Artur Avila iz Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja u Francuskoj te brazilskog Nacionalnog instituta za čistu i primijenjenu matematiku, Manjul Bhargava sa Sveučilišta Princeton te Martin Hairer sa Sveučilišta Warwick u Velikoj Britaniji.

Nagrada se dodjeljuje svake četiri godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije