Oglasi

Prva vježba NATO-a usmjerena na odbranu Baltika

Američke i britanske snage s vojnicima iz Poljske, Litve i Hrvatske, uvježbavali mogući scenarij ruskog odsijecanja Baltika.
NATO, Vojna vježba, HelikopteriKada bi Rusija zauzela Suwalki procjep, odsjekla bi Estoniju, Litvu i LatvijuAP - Arhiva

Američke i britanske snage, uz sudjelovanje i hrvatskih vojnika, održale su prvu obrambenu vježbu NATO-a velikih razmjera na granici Poljske i Litve, uvježbavajući za mogući scenarij prema kojem bi Rusija mogla pokušati baltičke države odsjeći od ostatka Saveza.

Granica se proteže 104 kilometra kroz polja, šume i brežuljke u području poznatom kao Suwalki procjep.

Ukoliko ga Rusija zauzme, odsjeći će Estoniju, Litvu i Latviju, prenosi Hina.

Tijekom dva dana, američki helikopteri i britanski zrakoplov sudjelovali su u vježbama u kojima su bili i vojnici iz Poljske, Litve i Hrvatske.

Procjep koji povezuje Baltik s ostatkom NATO-a

Suwalki procjep je teško obranjiv komad ozemlja koji se nalazi između Bjelorusije i ruske enklave Kalinjingrada i povezuje baltičke zemlje članice NATO-a s Poljskom i ostatkom NATO-a.

"Taj je procjep ranjivo područje zbog svoje geografije. Ne kažem da je neizbježno da će doći do napada, naravno, ali (...) ako se taj prolaz zatvori, tada imate tri saveznika na sjeveru koji su potencijalno izolirani od ostatka Saveza", kazao je general bojnik Ben Hodges.

Rusija niječe bilo kakve namjere o invaziji na Baltik i tvrdi da je NATO taj koji prijeti stabilnosti u istočnoj Europi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.