Oglasi

Prva vjetroelektrana u BiH počela sa radom

Vjetroelektrana Mesihovina jedna je od najvećih u jugoistočnoj Evropi, gradnja je počela 2006. godine, a vrijednost projekta je 82 miliona eura.
Vjetroelektrana Mesihovina kod Tomislavgrada ima 22 vjetroagregataAnadolija

Prva vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini počela je u srijedu s radom kod Tomislavgrada.

Vjetroelektrana Mesihovina jedna od najvećih u jugoistočnoj Evropi, gradnja postrojenja počela je 2006. godine, a vrijednost projekta je oko 82 miliona eura.

Finansijska sredstva su osigurana kreditom Njemačke državne banke za razvoj u iznosu od 71 milion eura, a milion eura je donacija Vlade Njemačke.

Vjetroelektrana Mesihovina ima 22 vjetroagregata ukupno instalirane snage 50,6 megawata i očekuje se godišnja proizvodnja od oko 165 gigavata električne energije.

Najavljene niže cijene struje

Uz prosječnu potrošnju kućanstva od 6.000 kilovatsati godišnje, VE Mesihovina može opskrbiti električnom energijom 27.500 kućanstava.

Otvaranjem VE Mesihovina najavljeno je smanjenje cijena električne energije.

Sljedeći projekat, kako je najavljeno, bit će početak izgradnje crpne hidroelektrane Vrilo, koja se također nalazi u općini Tomislavgrad, vrijedne preko 90 miliona eura, uz podršku Njemačke razvojne banke.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.