Oglasi

Prva TV debata kandidata za predsjednika EK

Rasprava je održana na Univerzitetu u Maastrichtu pred gotovo 700 mladih, pitanja su postavljana i putem društvenih mreža.
Juncker i Schulz već su sudjelovali u TV raspravi, a sada su im se pridružili bivši belgijski premijer i čelnica Zelenih iz NjemačkeAFP - Arhiva

Četvero glavnih kandidata za predsjednika Europske komisije sudjelovalo je u ponedjeljak navečer prvi put u televizijskoj raspravi, koju je prenosilo paneuropski kanal Euronews.

Jean Claude Juncker, kandidat Europske pučke stranke za predsjednika EK-a, Martin Schulz, kandidat socijalista, Guy Verhofstadt, kandidat europskih liberala, i Ska Keller, kandidatkinja europskih Zelenih, odgovarali su na pitanja na tri teme: europsko gospodarstvo, budućnost Europe i porast euroskepticizma te europska vanjska politika, prenosi Hina.

Rasprava je održana na Sveučilištu u Maastrichtu, u Nizozemskoj, pred gotovo 700 mladih, koji su mogli postavljati pitanja kandidatima, a gledatelji su mogli pitati i posredstvom društvenih mreža.

Tsipras odbio sudjelovati

Juncker i Schulz već su ranije, 9. travnja, sudjelovali u televizijskoj raspravi uživo, a sada su im se pridružili bivši belgijski premijer Guy Verhofstadt i čelnica Zelenih iz Njemačke, 32-godišnja Ska Keller.

Alexis Tsipras, kandidat krajnje lijeve Ujedinjene europske ljevice, odbio je sudjelovati u raspravi.

Juncker, čija stranka EPP, prema predizbornim anketama, vodi s vrlo malom prednošću pred Schulzovim socijalistima, predstavio se kao kandidat koji želi ujediniti Europu i fokusirati se na glavne ciljeve, gospodarski rast te Europu sa socijalnom dimenzijom.

Schulz je istaknuo da želi biti prvi predsjednik EK-a čiji je izbor ishod demokratskog procesa, a ne dogovora iza zatvorenih vrata.

"Želim Europu građana, a ne Europu banaka i spekulacija", rekao je.

Verhofstadt je kazao da Europa treba novo vodstvo, jer "konzervativci su za status quo, a socijalisti misle da se gomilanjem novih dugova može izići iz krize".

Ska Keller je rekla da Europa treba omogućiti svim ljudima da se čuje njihov glas, uključujući i marginalizirane ljude.

Na pitanje kako se postaviti prema sve značajnijem jačanju euroskeptika i stranaka krajnje desnice, Juncker je rekao da nikada neće surađivati s tom političkom opcijom.

Schulz: Građani izbore ne uzimaju ozbiljno

Verhofstadt mu je dobacio da u njegovoj stranci EPP-u ima euroskeptika, poput bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija i mađarskog premijera Viktora Orbana.

Rekao je da je najbolje rješenje za borbu protiv euroskeptika napadati rješenja koja nude, a ne njihove analize problema u Europskoj uniji.

"Sva rješenja koja oni predlažu svode se na to da bi svi problemi nestali kada se svi povučemo u svoje nacionalne granice", rekao je Verhofstadt.

Ska Keller je kazala da je problem u tome što stranke desnog centra preuzimaju slogane krajnje desnice.

"Ponavljajući slogane krajnje desnice, samo ih činite još jačima", rekla je.

Schulz je upozorio da postoji tendencija među europskim građanima da ove izbore ne uzimaju ozbiljno i da se zato može dogoditi da mnogo euroskeptika uđe u Europski parlament.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.