Prva skakaonica na Igmanu do jeseni

Na teritoriji Općine Hadžići nalazi se igmansko Malo polje na kojem su za vrijeme 14. Zimskih olimpijskih igara 1984. bile skakaonice (EPA)

Mala, 25-metarska skakaonica s plastičnom podlogom na bosanskohercegovačkoj planini Igman trebala bi biti izgrađena do jeseni ove godine, rekao je za agenciju Anadoliju Hamdo Ejubović, načelnik Općine Hadžići.

Na teritoriji ove općine nalazi se igmansko Malo polje, na kojem su za vrijeme 14. Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu izgrađene skakaonice, koje su uništene 1993. u ratu u Bosni i Hercegovini.

“Zaključili smo na današnjem sastanku da ubrzano krećemo u izradu projektne dokumentacije 25-metarske skakaonice na Igmanu. Zadužit ćemo predstavnike firme ZOI ‘84 i Općine Hadžići da urade pripreme kako bismo saznali kolika je investiciona vrijednost projekta. Čim to uradimo, tražit ćemo da nam se u projektu priključi i Ministarstvo sporta Kantona Sarajevo da bismo do jeseni imali izgrađenu skakaonicu”, kazao je Ejubović.

Prema prvim procjenama, za izgradnju 25-metarske skakaonice sa plastičnom podlogom, na kojoj bi se moglo trenirati i takmičiti tokom cijele godine, trebat će između 50.000 i 60.000 konvertibilnih maraka (25.000 do 30.000 eura).

Ejubović ističe da će Općina Hadžići platiti izradu projektne dokumentacije, ali i biti jedan od glavnih finansijera izgradnje skakaonice.

Nada se da će postepeno, s rastom interesa za skijaške skokove u Bosni i Hercegovini, na Igmanu u narednim godinama biti obnovljene i 45-metarska skakaonica, ali i dvije olimpijske.

Registriran klub iz Hadžića

Od srijede u Bosni i Hercegovini i zvanično postoji jedini bh. klub skijaških skokova: Ski-skok klub Hadžići.

Njegovi osnivači su zaljubljenici u ovaj sport, predvođeni Selverom Merdanovićem, bivšim B reprezentativcem SFR Jugoslavije i rekorderom Bosne i Hercegovine, sa skokom 128 metara postignutim na takmičenju 1989. u Poljskoj.

Osnivanju kluba prethodilo je prvo takmičenje u skijaškim skokovima na Igmanu poslije 26 godina, koje su organizirali 7. marta na improviziranoj 15-metarskoj skakaonici.

“Ski-skok klub Hadžići danas je registriran pri Skijaškom savezu [entiteta] Federacije Bosne i Hercegovine i samim tim u Skijaškom savezu Bosne i Hercegovine. Na prvoj narednoj FIS konferenciji, od 3. do 6. juna u Bugarskoj, razmotrit ćemo koji je put edukacije za naše ski-skakače, trenere, službene osobe, tehničke delegate i ostale, kao i saradnju kada je riječ o Međunarodnoj skijaškoj federaciji i Skijaškom savezu Bosne i Hercegovine”, istakla je za agenciju Anadoliju Jelena Dojčinović, generalni sekretar Skijaškog saveza Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije