Prva Ruskinja među astronautima na ISS-u

Slijetanje nove posade na ISS [Izvor: YouTube/ReelNASA]

Ruska raketa lansirana je u petak s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), noseći u orbitu američko-rusku trojku među njima i prvu Ruskinju koja će boraviti na svemirskoj stanici vrijednoj 100 milijardi dolara.

Raketa Sojuz lansirana je noseći Rusa Aleksandera Samokutjaeva i njegovu sunarodnjakinju Elenu Serovu kao i američkog astronauta Barryja Wilmora u orbitu oko Zemlje, prenosi Hina.

Dolazeća posada je stigla na ISS nakon šest sati te će se pridružiti timu koji čine ruski zapovjednik Maksim Suraev, američki inženjer leta Reid Wiseman i inženjer leta Alexander Gerst, njemački astronaut Evropske svemirske agencije.

Dugi boravak

Suraeva posada koja je na stanici od maja trebala bi se vratiti na Zemlju u novembru. Dolazeća posada će biti na stanici 170 dana, do marta.

Laboratorij 15 zemalja koji leti na visini od 420 km nadgledaju Rusija i Sjedinjene Američke Države.

Nakon zahlađenja odnosa SAD-a i Rusije zbog krize u Ukrajini u maju je visoki ruski dužnosnik izjavio kako će Moskva odbiti američki zahtjev da se produži korištenje postaje nakon 2020.

Serova (38), inženjer svemirske industrije, tek je četvrta Ruskinja koja je letjela u svemir. Bit će i prva Ruskinja na ISS-u, stanici čija je prva komponenta lansirana 1998.

Izvor: Agencije