Prva podzemna farma u Londonu

Prva farma u Londonu napravljena pod zemljom uskoro će početi snabdijevati restorane svojim proizvodima. Sakrivena u starom ratnom skloništu, pomoću najnovije tehnologije pokušava stvoriti hranu budućnosti.

Duboko ispod ulica Londona nalazi se mračan i dug niz tunela, izgrađenih kako bi se u njima sklonilo i do 8.000 ljudi od bombardiranja tokom Drugog svjetskog rata. Od tada su napušteni i prazni, ali više ne.

Iako izgleda kao scenografija za neki naučnofantastični film, ovo je izuzetno uspješna farma, koja će hranom uskoro opskrbiti stanovnike iznad. Michel Roux mlađi, vlasnik restorana i glavni kuhar, jedan je od onih koji će svojim gostima služiti hranu uzgajanu ovdje.

“Ovdje se uzgaja praktično sve: grašak, salate, mrkva… i sve veoma uspješno. Kao kuhar sam veoma zadovoljan i jedva čekam da ih koristim u svojim jelima”, rekao je.

Ključ za opstanak

Lokacija farme u odnosu na lanac isporuke gotovo je nevjerovatna. Razdaljina od usjeva do tanjira je zanemariva, zbog čega nema zagađenja u prevozu. I veoma je održivo, imajući u vidu da se u uzgajanju ne koristi prirodno svjetlo. U spremnicima se reciklira i iznova koristi voda za sve usjeve – 70 posto manje vode nego kod uzgajanja na tradicionalne načine.

“Uzgajamo na tepihu koji se reciklira. Potpuno je biorazgradiv i, kada ga više ne koristimo, od njega se može napraviti đubrivo”, ističe Chris Nelson, direktor farme.

Populacija Londona će idućeg desetljeća biti uvećana za 14 posto. Nahraniti je održivom i lokalno uzgajanom hranom bit će ključ za opstanak grada, iz Londona javlja novinarka Al Jazeere Charlie Angela.

“A ovi hodnici budućnost suvremene poljoprivrede”, dodala je.

Izvor: Al Jazeera