Prva plutajuća nuklearna elektrana na svijetu priključena na mrežu

Plutajuće postrojenje dužine 144 metra i širine 30 metara, opremljeno s dva reaktorska sistema KLT-40C od 35 megavata (Wikipedia)

Prva plutajuća nuklearna elektrana (NPP) na svijetu “Akademik Lomosov“, priključena je na mrežu radi distribucije električne energije udaljenoj mreži Chaun-Bilibino u priobalnom gradu za eksploataciju zlata Peveku, na ruskom dalekom istoku, objavila je u četvrtak uvečer korporacija za atomsku energiju Rosatom, prenosi Anadolija.

Plutajuće postrojenje dužine 144 metra i širine 30 metara, opremljeno s dva reaktorska sistema KLT-40C od 35 megavata sličnim onima koje koriste ledolomci, sposobno je proizvesti dovoljno električne energije za oko 100.000 domaćinstava.

Ovakav razvoj događaja službeno je početak operacija za prve male modularne reaktore (SMR) na svijetu, a prema riječima Alexeya Likhacheva, generalnog direktora Rosatoma to je ujedno i veliki korak u uspostavljanju Peveka kao novog energetskog centra regije.

Jedanaesta ruska nuklearna elektrana

“Nakon povezivanja s mrežom, ‘Akademik Lomonosov’ postaje prva svjetska nuklearna elektrana koja se temelji na tehnologiji klase SMR za proizvodnju električne energije. Ovo je ogromna prekretnica i za rusku i za svjetsku industriju nuklearne energije“, rekao je Likhachev.

Spajanje NEP-a na Pevekovu mrežu biće završeno 2020. godine, a kada počne s radom, postrojenje će postati jedanaesta ruska nuklearna elektrana.

Plutajuća elektrana, nazvana po ruskom naučniku iz 18. vijeka Mihailu Lomonosovu, zamijeniće odlazne kapacitete Nuklearne elektrane Bilibino i kombinovane termoelektrane za proizvodnju struje i toplotne energije Chaunskaya te će postati osnovno postrojenje za proizvodnju električne energije u dalekoistočnom autonomnom području Chukotka.

Izvor: Agencije