Oglasi

Prva plutajuća nuklearka stigla do izoliranog ruskog grada

Plutajući reaktor zamijenit će lokalnu nuklearnu elektranu koja se zatvara i termoelektranu koja je već zatvorena.
Akademik Lomonosov, Nuklearni reaktor Rusija, Nuklearna elektranaRosatom tvrdi da je reaktor jednostavnija alternativa izgradnji konvencionalne nuklearne elektrane na tlu koje je cijele godine zamrznutoEPA - Arhiva

Prvi plutajući nuklearni reaktor na svijetu, koji je Rusija izgradila unatoč upozorenjima aktivista za zaštitu okoliša, stigao je u subotu na odredište u blizini izoliranog ruskog grada preko puta Aljaske, objavila je ruska državna tvrtka za nukelarnu energiju Rosatom, kako prenosi Hina.  

Reaktor koji nosi ime "Akademik Lomonosov" krenuo je na put dug 5.000 kilometara 23. kolovoza kroz vode Arktika do sjeveroistočnog Sibira.

Nuklearna agencija Rosatom tvrdi da je reaktor jednostavnija alternativa izgradnji konvencionalne nuklearne elektrane na tlu, koje je cijele godine zamrznuto, i trebao bi početi s radom do kraja godine.

Razvoj manjih i jeftinijih reaktora

Rad na 144 metra dugom "Akademiku Lomonosovu" počeo je 2006. u Sankt Peterburgu.

U Peveku, gradiću od 5.000 ljudi u sibirskoj regiji Čukotki, zamijenit će lokalnu nuklearnu elektranu koja se zatvara i termoelektranu koja je već zatvorena.

Nuklearna industrija razvija manje i jeftinije reaktore kako bi privukla nove kupce i oni mogu raditi non-stop tri do pet godina bez dodavanja goriva.

Slijede primjer podmornica, ledolomaca i nosača zrakoplova, koji koriste nuklearnu energiju i namijenjeni su izoliranim područjima sa slabom infrastrukturom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.