Prva misa novoizabranog pape Franje

Papa Franjo upozorio je u četvrtak, u okviru svoje prve mise otkako je izabran za poglavara Rimokatoličke crkve, da bi crkva, ako se ne posveti svojoj primarnoj, vjerskoj misiji i doživi duhovni preporod, mogla postati nevladina organizacija.

Papa je kardinale tokom mise u Sikstinskoj kapeli upozorio na opasnosti od nedjelanja, ističući da bi crkva mogla da postane “samilosna NVO”, javila je agencija France presse.

“Ako se ne ispovijedamo Kristu, šta bismo bili? Postali bismo jedna samilosna NVO”, rekao je papa Franjo.

U svojoj desetominutnoj, nepripremljenoj homiliji, 76-godišnji Papa je također pozvao kardinale, biskupe i svećenike da “idu putem vjere te da produbljuju i naviještaju” svoju vjeru. 

“Naš život je jedan put i kada se zaustavimo stvari ne idu. Uvijek moramo hodati u Gospodinovoj prisutnosti i u Njegovu svjetlu, uvijek nastojeći živjeti besprijekorno”, rekao je.

Govoreći o izgradnji Crkve, Papa je podsjetio da je Krist “kamen ugaoni”: “Kada ne gradimo na kamenu, događa se ono što i djeci kada grade kule od pijeska. Sruše se.”

“Tada se sve ruši, bez ostatka. Oni koji se ne mole Isusu, mole se đavlu. Ako ne naviještamo Isusa Krista, naviještamo svjetovnost đavla, svjetovnost zlog duha”, dodao je, prekidan pljeskom.

Papa Franjo bit će zvanično inauguriran 19. marta, a u četvrtak je započeo svoj prvi radni dan na čelu Rimokatoličke crkve.

U petak će se sastati sa svim kardinalima, uključujući i one starije od 80 godina koji nisu učestvovali u konklavi, a u subotu će imati specijalnu audijenciju za medije, javlja agencija Tanjug.

Portparol Vatikana Federico Lombardi rekao je da je planirana i posjeta prethodnom papi Benediktu XVI, ali ne u narednih nekoliko dana.

Izvor: Al Jazeera i agencije