Prva grupa turskih komandosica spremna za zadatke

Ukupno 20 žena dobrovoljaca završilo je 20-sedmičnu obuku (Anadolija)

Turske podoficirke čekaju prve zadatke i nove izazove nakon što su prošle obuku u Zapovjedništvu Škole i centra za obuku žandarmerijskih komandosa u izmirskom distriktu Foči.

Ukupno 20 žena dobrovoljaca završilo je 20-sedmičnu obuku, koju su počele u septembru prošle godine.

Podoficirke koje čine grupu žandarmerijskih komandosica prošle su teške psiho-fizičke treninge, u okviru kojih su više od dva mjeseca noći provodile pod otvorenim nebom.

Ukupno 20 žena dobrovoljaca završilo je 20-sedmičnu obuku koju su počele u septembru prošle godine

Komandosice su pokazale posebno istančane vještine rukovanja raznim oružjem, a vezanih očiju u nekoliko sekundi sklapaju i rasklapaju pištolje i puške, tvrdi Anadolija.

Obuka je uključivala i zahtjevne teoretske časove i treninge iz prve pomoći, čitanja karata, antiterorističkih akcija, neutralizacije minsko-eksplozivnih naprava i drugih vještina potrebnih za izvršavanje žandarmerijskih zadataka.

‘Vojni poziv nije samo za muškarce’

Podoficirke su tako stekle potrebno znanje i vještine za izvršavanje zadataka u mirnodopskim i ratnim uvjetima, kao i u svim ekstremnim okolnostima.

Hrabre podoficirke čine prvu žensku grupu komandosica žandarmerije, koja prijateljima ulijeva povjerenje, a neprijateljima strah.

Podoficirka Merve Cetin je kazala da se dobrovoljno pridružila kolegicama kako bi služila svojoj domovini

Podoficirka Merve Cetin kazala je da se dobrovoljno pridružila kolegicama kako bi služila svojoj domovini, ali i kako bi mogla pokazati vlastitom ocu da nema razloga za tugu što nije imao sina da ga pošalje u vojsku.

Podoficirke su stekle potrebno znanje i vještine za izvršavanje zadataka u mirnodopskim, ratnim i ekstremnim uslovima

“Željela sam ocu pokazati da vojni poziv nije ekskluzivno rezerviran za muškarce nego da ga i žene mogu izvršavati s mnogo uspjeha”, kazala je Cetin.

Ističući da je obuka bila izuzetno teška, rekla je da se uvijek iznova dizala na noge jer komandosi nastupaju tamo gdje drugi kažu da je sve gotovo.

Komandosice su pokazale posebno istančane vještine rukovanja raznim oružjem

I podoficirka Su Yildiz rekla je da je spremna za izvršavanje zadataka na svim mjestima gdje stoji turska zastava.

“Nismo obučavane samo da dobijemo zvanje komandosica nego da u svakom trenutku budemo spremne izvršiti svaki povjereni zadatak”, poručila je Yildiz.

Izvor: Agencije