Oglasi

Prva džamija u SAD-u sa dva minareta

Prvi islamski centar kojeg je izgradila Turska u SAD-u bit će otvoren tokom posjete turskog predsjednika Erdogana.
Džamija koja je izgrađena na gotovo 1.900 metara kvadratnih moći će primiti 3.000 ljudiTurkish American Community Center in Lanham

Prvi islamski centar kojeg je izgradila Turska u SAD-u bit će otvoren početkom aprila tokom posjete turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, a u sklopu ovog kompleksa napravljena je džamija, prva sa dva minareta u ovoj zemlji, kulturni i istraživački centar, muzej islamske umjetnosti te kuće u osmanskom stilu. 

Izgrađen u saradnji truskog Predsjedništva za vjerske poslove i Fondacije Diyanet, centar se nalazi u američkoj saveznoj državi Maryland.

Džamija koja je izgrađena na gotovo 1.900 metara kvadratnih, bit će prva koja će imati dva minareta u SAD-u. Zajedno sa dvorištem, ona će moći primiti 3.000 ljudi.

Muzej i istraživački centar

U kompleksu će se također nalaziti i muzej islamske umjetnosti na 300 metara kvadratnih, te prostorije za vjernike i goste. 

Džamija je izgrađena u osmanskom stilu iz 16. stoljeća, dok su druge zgrade u centru napravljene u stilu seldžučke arhitekture. 

U sklopu kompleksa napravljen je i islamski istraživački centar koji će podržavati studente. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.